Life

Ora ideală la care se ia prânzul. Vei avea o stare de spirit mai bună, iar metabolismul e și el accelerat

Ora ideală la care e bine să iei prânzul. Starea ta de spirit va fi mai bună, iar metabolismul este accelerat. Sfaturile unui medic specialist.
01.04.2025 | 17:10
Ora ideala la care se ia pranzul Vei avea o stare de spirit mai buna iar metabolismul e si el accelerat
Ora ideală la care e bine să iei prânzul. Sursa foto: Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Aceasta este ora ideală la care trebuie să iei prânzul. Metabolismul va fi accelerat, iar starea de spirit mult mai bună. Un medic specialist recomandă să respecți această oră.

Ora ideală la care se ia prânzul, de fapt. Metabolismul va fi accelerat, iar starea de spirit ți se va îmbunătăți

Prânzul este a doua masă a zilei și e foarte important nu doar să consumi alimentele potrivite, ci și să respecți o anumită oră, după cum precizează dieteticianul autorizat Dr. Lina Bakovich.

ADVERTISEMENT

Ora ideală la care trebuie să iei prânzul depinde de nevoile fiecărei persoane în parte. Dacă te trezești la ora 7 dimineața, de exemplu, și iei micul dejun la ora 8, indicii de foame vor apăra după aproximativ 4 sau 5 ore, în jurul orei 12:00 sau 13:00.

Nu este recomandat să iei prânzul prea devreme, deoarece senzația de foame poate apărea din nou în cursul zilei. Totodată, prânzul nu trebuie luat nici prea târziu. Se poate întâmpla, în acest caz, să sari peste cină și să consumi o gustare înainte de culcare.

ADVERTISEMENT

“Este posibil ca luarea unui prânz devreme (imediat după micul dejun) să contribuie la creșterea foamei mai târziu în cursul zilei și înainte de cină. Acest lucru poate duce la gustări de alimente nesănătoase.

Cu toate acestea, consumul unui prânz mai târziu poate duce la săritul peste cină și, prin urmare, la senzația de foame și, în consecință, la o altă gustare înainte de culcare”, a explicat medicul, notează exquis.ro.

ADVERTISEMENT

Cum poți planifica masa de prânz

Cel mai bine ar fi să planifici când vei mânca pe parcursul zilei și să iei masa la intervale regulate. Poți planifica prânzul la 4 – 5 ore după micul dejun.

ADVERTISEMENT

“Planificați-vă prânzul la 4-5 ore după micul dejun, dacă nu puteți mânca mai târziu într-o anumită zi, ar trebui să planificați o gustare sănătoasă între mese.

În loc să vă grăbiți sau să mâncați pe fugă, ar trebui să stați jos și să nu vă grăbiți să mâncați. Acest lucru vă va permite să vă digerați mai bine mâncarea și să vă bucurați mai mult de ea”, a adăugat specialistul.

Dr. Lina Bakovich a mai spus că trebuie să mâncăm doar atunci când corpul are nevoie de mâncare, nu atunci când avem timp. Este important să alegi alimentele potrivite, dar și mărimea porțiilor contează foarte mult. Un prânz sănătos este compus din următoarele alimente:

  • 30% carbohidrați complecși – paste de grâu dur, pâine integrală și cereale (cușcuș, orez sălbatic, bulgur, hrișcă sau orz perlat);
  • 30% proteine – carnea înăbușită, fiartă sau coaptă, dar și peștele slab sau fructe de mare. Ficatul și limba, preparate fără prăjire, sunt potrivite pentru masa de prânz. Fasolea înăbușită este o opțiune dacă preferi proteine vegetale;
  • 40% fibre – legume, însă doar cele mai nu sunt amidonoase, precum cartofii. Ar fi ideal ca legumele să fie servite proaspete.
Tags: