Tu știi ora la care e bine să pornești centrala din casă? Dacă ții cont de acest lucru te vei bucura de facturi mai mici. Totodată, nu e nevoie să renunți la confortul casei tale, ori să reduci temperatura cu mult.
În perioada iernii, facturile la gaze, dar și la curent pot fi mult mai mari. Petrecem mai mult timp în casă, iar dincolo de asta, avem nevoie și de căldură. Sunt însă niște trucuri care ne pot fi de mare ajutor.
Dacă ai centrală termică, spre exemplu, poți să găsești un echilibru între confort și economie. Expertul în încălzire Dave Lines a lansat un ghid pentru cei care vor într-adevăr facturi mai mici în această iarnă.
Înainte de toate trebuie menționat că o casă izolată va fi mai eficientă din punct de vedere termic. În acest caz sunt minimizate pierderile de căldură. Mai contează însă și ora la care pornești centrala.
Potrivit expertului, e recomandat ca aceasta să fie pornită cu o oră înainte de culcare. Ulterior, înainte de somn, temperatura se scade undeva pe la 18 grade. Aceasta e temperatura ideală pentru somn, iar dimineața se simte de asemenea destul de bine.
“Porniți încălzirea cu aproximativ o oră înainte de culcare pentru a crea o atmosferă confortabilă. Reduceți temperatura locuinței la aproximativ 16-18 grade Celsius în timpul nopții pentru a vă ajuta să dormiți mai bine și pentru a reduce consumul de energie”, a mai spus Dave Lines.
Expertul spune însă că ora la care e bine să pornești centrala poate să difere în funcție de furnizor. Mai exact, sunt anumite intervale orare în care costurile sunt mult mai mici. De cele mai multe ori însă, acest lucru se întâmplă seara.
Chiar și așa, dacă ne dorim facturi mai mici e bine să ținem cont și de alte detalii. Spre exemplu, cine are o casă mai mare nu trebuie să o încălzească în totalitate ci să se limiteze doar la spațiile de care are nevoie.
“Dacă aveți un contor inteligent sau un tarif de utilizare în funcție de timp, luați în considerare programarea încălzirii pentru a funcționa în timpul orelor de vârf, când prețurile la energie electrică sunt mai mici.
În loc să încălziți întreaga casă, concentrați-vă asupra camerelor pe care le utilizați cel mai frecvent. Utilizați termostate de cameră sau supape de radiator pentru a controla temperatura în anumite zone.
Profitați la maximum de sursele naturale de căldură, cum ar fi lumina soarelui, acolo unde este posibil. Deschideți perdelele în timpul zilei și permiteți căldurii să intre în casă”, a mai spus el.