News

Ora Pământului 2020, în plină pandemie de coronavirus! Poluarea este la cote minime în Europa din cauza crizei de COVID-19. Doar în București a rămas la cote alarmate

28.03.2020 | 15:56
Ora Pamantului 2020 in plina pandemie de coronavirus Poluarea este la cote minime in Europa din cauza crizei de COVID19 Doar in Bucuresti a ramas la cote alarmate
ADVERTISEMENT

Ora Pământului este cel mai important eveniment dedicat mediului în întreaga lume. În acest an, acest eveniment coincide cu pandemia de coronavirus care a acaparat planetă. În mod ironic, această pandemie a dus la scăderea poluării pe tot teritoriul european, cel puțin și valorile arată scăderi de până la 50% ale noxelor din aer. 

Ora Pământului 2020, în plină pandemie de coronavirus!

Oameni din peste 180 de țări și teritorii de pe Glob vor stinge luminile și aparatele electrocasnice de la 20:30, timp de o oră, în mod simobolic pentru protejarea mediului. “Earth Hour” a fost organizat pentru prima dată de World Wide Fund – Australia în Sydney, pe 31 martie. Atunci, peste 2,2 milioane de oameni şi 2000 de sedii din Sydney au stins luminile pentru o oră.

ADVERTISEMENT

În scurt timp, oameni de pe întreg globul s-au alăturat acestui proiect şi în câţiva ani Earth Hour a devenit cel mai mare eveniment de mediu din istorie. Este marcat de fiecare dată în ultima sâmbătă din luna martie, iar mesajul este ca toţi oamenii să înţeleagă faptul că problemele legate de schimbările climatice şi consumul uriaş duce la dezechilibre naturale la nivel global.

Reducere drastică a populării în plină pandemie de coronavirus!

Numai că, în anul 2020, Ora Pământului coincide cu pandemia de coronavirus care a avut ca efect şi reducerea drastică a poluării. Faptul că s-au închis multe fabrici şi aproape de un sfert de planetă se află în izolare la domiciliu se vede şi pe cotele de poluare, mult reduse în întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Agenţia Spaţială Europeană a făcut publice imagini surprinse din satelit. Strânse pe durata a 12 zile pentru a elimina din calcul schimbările vremii, poluarea din perioada 14-25 martie este vizibil redusă, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată în imaginile publicate de CNN.

Scădere a dioxidului de nitrogen din Bergamo cu 47%!

Datele Agenţiei Europene a Mediului confirmă scăderea poluării. În regiunea Bergamo, unde este vârfu pandemiei de coronavirus din Europa, cotele de concentraţie ale dioxidului de nitrogen (NO2) au fost mai mici cu 47% săptămâna trecută, faţă de perioada similară a anului trecut. În Roma scăderea a variat între 26% şi 35%. Aceste schimbări sunt vizibile şi în Spania şi Franţa.

ADVERTISEMENT
Ora Pământului 2020, în plină pandemie de coronavirus! Poluarea este la cote minime în Europa din cauza crizei de COVID-19. Doar în București a rămas la cote alarmate
Cotele poluării: Nordul Italiei în 2019 (stânga) şi 2020 (dreapta) Sursa foto: CNN 

Mare parte din concentraţia de NO2 provine de la noxele de la maşini. Aşa că, izolarea oamenilor pe timpul pandemiei este principala explicaţie a acestor diferenţe, scrie CNN. Nu doar teritoriul european înregistrează aceste schimbări. În SUA şi în China se înregistrează o calitate mai bună a aerului cu până la 21%.

CNN susţine că datorită nivelului scăzut de poluare a salvat doar în China peste 50.000 de vieţi până acum: ”Felul în care operează economiile din țările noastre, în afara pandemiilor, are costuri masive față de sănătate. E nevoie de o pandemie ca să vedem asta”, a spus Marshall Burke, asistent universitar la Stanford.

ADVERTISEMENT
Cotele poluării în Paris (2019) Sursa foto: CNN 
Cotele poluării în Paris (2020) Sursa foto: CNN 

În Bucureşti poluarea rămâne la cote maxime!

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a estimat că aproximativ 7 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza expunerii la poluare. Iar în acest an, Earth Hour se va ţine cu nivelurile poluării la minimum din cauza pandemiei de coronavirus.

Însă, Bucureştiul face notă discordantă. România este în carantină totală, iar restricţiile de circulaţie sunt drastice, în Capitală valorile poluării sunt uriaşe. Datele din reţeaua naţională arată că particulele de praf au avut şi depăşiri cu peste 1200% ale limitelor maxim admise.

Earth Hour va avea loc în acest an sâmbătă, 28 martie, de la ora 20:30, ora României. În această noapte se va trece se va trece la ora de vară şi ora 03:00 va deveni ora 04:00.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: