News

Ce este Orașul-Bitcoin, proiectul de peste 15 miliarde de dolari. Raiul afaceriștilor cu monede virtuale va deveni realitate în viitorul apropiat

Președintele din El Salvador a dezvăluit planurile de a construi un oraș-Bitcoin în țara sa, o așezare care ar urma să fie complet verde și care va avea 0 taxe pentru cetățeni.
27.11.2021 | 15:30
Ce este OrasulBitcoin proiectul de peste 15 miliarde de dolari Raiul afaceristilor cu monede virtuale va deveni realitate in viitorul apropiat
Orașul Bitcoin este un proiect extrem de ambițios al președintelui din El Salvador. Sursa foto: Nayib Bukele, Twitter, fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Bitcoin își continuă ascensiunea, încet dar sigur, iar în urma sa vin și speranțele președintelui salvadorian, Nayib Bukele, care vrea să-și transforme țara înrr-un adevărat hub tehnologic adaptat lumii crypto.

El Salvador a devenit, astfel, prima țară din lume unde Bitcoin este o metodă legală de plată. Proiectul n-a fost neapărat cel mai simplu de implementat, cu toate că legea a fost adoptată în doar câteva zile. Oamenii s-au bucurat, însă, de noutate, cu toate că nu toată populația înțelege încă foarte bine despre ce e vorba. Totuși, asta nu schimbă faptul că în țara din America de Sud sunt deja mai mulți posesori de portofel Bitcoin decât de cont bancar.

ADVERTISEMENT

Bukele, dincolo de populismul său, pare să fie cu adevărat convins de succesul pe care îl va avea proiectul său. A deschis deja granițele țării pentru mari investitori în Bitcoin, iar acum vrea să ducă lucrurile la un nou nivel. Președintele vrea acum să construiască un oraș Bitcoin, care ar urma să folosească energie geotermală de la un vulcan aflat în apropierea noului amplasament.

Într-un discurs susținut în urmă cu câteva zile, chiar la conferința Bitcoin organizată în țara sa, Nayib Bukele a afirmat că orașul Bitcoin va fi construit în regiunea La Union, din estul statului. Conform președintelui, acest oraș va avea un statut special, astfel că locuitorii săi vor avea de plătit o singură taxă, anume TVA-ul pe produsele comercializate.

ADVERTISEMENT

Cum pregătește Bukele să finanțeze construcția orașului Bitcoin

În mod foarte curios, Bukele vrea să finanțeze faza inițială a dezvoltării orașului prin intermediul obligațiunilor susținute de Bitcoin. De asemenea, jumătate din TVA-ul colectat în oraș va fi folosit tot în interiorul acestei așezări, pentru a fi plătite servicii publice, precum colectarea gunoiului.

În total, costul infrastructurii din orașul Bitcoin ar urma să coste în jur de 300.000 de astfel de criptomonede. Asta se traduce într-un cost de aproximativ 16.912.350.000 de dolari, la un curs estimativ disponibil la momentul publicării articolului.

ADVERTISEMENT

”Puteți să investiți aici și să faceți oricât profit doriți. Acesta este un oraș complet verde care va funcționa alimentat de un vulcan”, a descris Bukele proiectul său în discursul de la conferință.

Pentru că vorbim de orașul Bitcoin, este de la sine înțeles că această localitate va trebui să aibă elemente de design care să trimită la această monedă virtuală. De fapt, orașul va fi unul circular, la fel ca o monedă, având aeroport, zone comerciale și rezidențiale. Va exista, desigur, și o piață centrală care, privită de sus, va semăna cu un Bitcoin.

ADVERTISEMENT

Planurile lui Bukele sunt destul de ambițioase. Astfel, construcția orașului Bitcoin va începe la 60 de zile după emisiunea de obligațiuni. Asta va avea loc în 2022. Obligațiunile emise inițial vor avea valoarea de 1 miliard de dolari și vor avea o rată a cuponului de 6,5%.

Jumătate din banii strânși de guvern vor fi folosiți strict pentru infrastructură, iar jumătate vor fi folosiți pentru a cumpăra mai multe monede virtuale.

Neclarități și temeri din partea FMI pentru El Salvador

Samson Mow, Chief Strategy Officer al companiei Blockstream, a fost alături de Bukele pe scenă la conferința Bitcoin și a vorbit despre proiectul din El Salvador. Acesta spune că sunt planificate mai multe emisiuni de obligațiuni și e de părere că alte țări ar putea lua decizii similare. Mow estimează că aceste mișcări ar putea crește semnificativ valoarea unui Bitcoin. Astfel, El Salvador ar putea plăti obligațiunile cu profiturile obținute din vânzarea monedelor.

Încă nu este clar când anume în 2022 vor fi lansate obligațiunile și nici când El Salvador va cumpăra Bitcoin de jumătate de miliard de dolari. Ce se știe, însă, este că obligațiunile vor putea fi cumpărate în blocuri de câte 100 de dolari, pentru a ”democratiza” accesul la acestea.

Nu sunt clare, momentan, nici drepturile pe care cumpărătorii le vor avea. Obligațiunile emise de stat sunt contracte legale stricte, astfel că statul este responsabil în cazul în care plata nu este efectuată complet și la timp. Nu se știe nici ce se va întâmpla cu noile obligațiuni dacă statul ajunge în incapacitate de plată cu obligațiunile tradiționale, emise deja. Următoarea scadență este în ianuarie 2023, când El Salvador va avea de plătit 800 de milioane de dolari.

Cei de la FMI au avertizat în urmă cu o zi El Salvador să nu folosească Bitcoin ca mijloc legal de plată, având în vedere riscurile legate de această monedă.

”Luând în calcul volatilitatea mare a prețului Bitcoin, folosirea sa ca mijloc de plată legal aduce riscuri semnificative pentru protecția consumatorului, integritate financiară și stabilitate economică”, au declarat reprezentanții FMI. Declarațiile vin în contextul unei misiuni a Fondului sub egida Articolului 4, o misiune prin care FMI se consultă cu oficialii din guvern, înainte ca aceștia din urmă să poată solicita acces la resursele Fondului, arată reuters.com.

Nayib Bukele a comentat scurt declarațiile FMI, afirmând că ”deși nu suntem de acord în anumite privințe, cum ar fi adoptarea Bitcoin, analiza asupra țării noastre este una interesantă.”

ADVERTISEMENT