News

Omenirea vrea să cucerească ultima frontieră. Cum arată orașul plutitor, soluția salvatoare în fața încălzirii globale

Chiar mările și oceanele, care ne amenință în mod curent o bună parte din orașele de coastă, ar putea fi în viitor soluția pentru prosperitatea omenirii.
28.11.2021 | 17:30
Omenirea vrea sa cucereasca ultima frontiera Cum arata orasul plutitor solutia salvatoare in fata incalzirii globale
Acest oraș plutitor ar putea deveni noul tip de așezare umană. Sursa foto: Oceanix, colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Schimbările climatice duc, încet dar sigur, la creșterea nivelului oceanului planetar. Câțiva centimetri nu înseamnă foarte mult în general, însă în cazul încălzirii globale, astfel de mici detalii ar putea face diferența între orașele ce rezistă și cele care devin nelocuibile.

E foarte posibil ca, în viitor, o bună parte din persoanele care trăiesc acum în zone de coastă să fie nevoite să se îndrepte chiar către ape. Astfel ar putea deveni populare orașele plutitoare, ce ar putea fi cheia supraviețuirii oamenilor în cazul în care nivelul mărilor și oceanelor va crește prea mult.

ADVERTISEMENT

Un astfel de prim oraș plutitor va fi construit în apropierea Coreei de Sud, aproape de coasta orașului Busan, și ar urma să fie gata chiar în 2025. Proiectul este sprijinit de ONU și va fi o infrastructură rezistentă la inundații, compusă din câteva insule artificiale ce se ridică odată cu nivelul apei.

Costul proiectului: cel puțin 200 de milioane de dolari

Orașul ar urma să fie autonom, generând electricitate prin intermediul panourilor solare montate pe clădiri. Tot aici vor fi produse și apă și mâncare, iar locuitorii vor putea călători spre și dinspre țărm cu ajutorul feriboturilor. Structura plutitoare, ancorată totuși pe fundul apei, va putea rezista și dezastrelor naturale, fie că e vorba despre inundații, tsunami-uri sau uragane de categoria 5.

ADVERTISEMENT

Proiectul ar urma să coste 200 de milioane de dolari și va demara în curând, datorită unui ”acord istoric” semnat de către orașul Busan, ONU și designerii americani de la Oceanix.

Încă nu se știe dacă rezidenții vor plăti chirie pentru a trăi aici și nici cât va fi cuantumul acesteia. De asemenea, compania încă încearcă să determine cum vor fi selectați cei 10.000 de locuitori care vor avea loc în acest oraș. Nici locația exactă n-a fost încă aleasă, deși zona din apropierea portului de nord al orașului Busan ar putea fi cea mai bună variantă.

ADVERTISEMENT

”Orașele plutitoare sustenabile sunt parte din arsenalul omenirii pentru adaptarea la schimbările climatice. În loc să ne luptăm cu apa, haideți să învățăm cum să trăim în armonie cu aceasta”, spune Maimunah Mohd Sharif, director executiv al departamentului de habitat din cadrul ONU. ”Suntem dornici să dezvoltăm soluții naturale de adaptare la climă, prin intermediul conceptului de oraș plutitor, iar Busan e ideal pentru acest prototip.”

Fiecare insulă va avea forma unui hexagon și va fi realizată cu ajutorul unui strat de calcar de două-trei ori mai rezistent decât betonul, dar care este plutitor.

ADVERTISEMENT

O dietă mai degrabă vegetariană pentru locuitorii orașului plutitor

Locuitorii orașului vor fi nevoiți să aibă o dietă mai degrabă vegetariană, conform celor de la Oceanix. Astfel va fi redus la un minimum necesarul de spațiu, energie și apă. Produse organice vor putea fi crescute în sisteme aeroponice și acvaponice, alături de clasicele sere și ferme în aer liber. Pentru construcție, vor fi folosite îndeosebi materiale de proveniență locală, cum ar fi bambusul ce crește rapid, un material cu o rezistență la rupere de 6 ori mai mare decât a oțelului, dar care are și o amprentă negativă de carbon. Nicio structură din orașul plutitor nu va avea mai mult de șapte etaje, pentru a fi păstrat un centru de gravitație cât mai jos.

Încă nu s-a stabilit suprafața orașului, însă cei 10.000 de locuitori ar putea să se desfășoare pe o suprafață de 75 de hectare. Așezarea va avea o piață centrală, o piață și ”centre pentru spiritualitate, învățare, sănătate, sport și cultură”, arată Oceanix. Compania ar fi deja în tratative cu alte 10 guverne din lume pentru a construi noi orașe plutitoare. Costul de 200 de milioane de dolari ar putea crește, în funcție de materialele alese pentru construcție și de designul final ales.

”Pe fondul schimbărilor complexe prin care vor trece orașele de coastă, avem nevoie de o nouă viziune, în care oamenii, natura și tehnologia pot coexista”, arată primarul din Busan, Park Heong-joon. ”Nu exixtă un loc mai bun decât Busan pentru a face primul pas către așezările umane marine sustenabile.”

Creșterea accelerată a populației urbane împinge oamenii din ce în ce mai aproape de apă, iar Busan este unul dintre orașele amenințate de creșterea nivelului apei. Asta ar putea distruge infrastructură în valoare de miliarde de dolari, forțând nenumărați oameni să devină ”refugiați climatici.”

Statisticile arată că 2 din 5 oameni din lume trăiesc la cel mult 100 de kilometri de coastă, iar 90% dintre mega-orașele din lume sunt vulnerabile la nivelul în creștere al apei. ”Ridicarea nivelului mărilor și oceanelor este un pericol uriaș, însă infrastructura sustenabilă plutitoare poate fi soluția împotriva acestei catastrofe”, spun cofondatorii Oceanix, Itai Madamombe și Marc Collins Chen. ”Suntem tare încântați să scriem istorie cu Busan și cu ONU, inaugurând noua frontieră a omenirii”, notează dailymail.co.uk.

ADVERTISEMENT