În momentul de față teritoriul românesc cuprinde 319 orașe, însă în urmă cu ceva vreme erau mult mai multe. Iată care sunt cele care au dispărut complet de pe harta României, cu toate că erau localități strategice. Nu mai există în prezent din mai multe motive.
Orașele sunt cele mai mari așezări urbane, având o importanță deosebită pentru dezvoltarea și economia țării noastre. Oficialii au decis în urmă cu ceva vreme că o parte dintre acestea nu-și mai găsesc locul pe hartă.
Erau regiuni esențiale pentru teritoriul românesc, însă au fost eliminate. Un exemplu în acest sens este Victoria care se afla în județul Brașov. Era cunoscut odinioară sub denumirea de Colonia Ucea, localitatea fiind ridicată pentru a deservi intereselor industriale.
Din păcate, schimbările economice au dus la abandonarea zonei și în final, la dispariție. De asemenea, Ținutul Fălciu din județul Vaslui a fost eliminat definitiv de pe harta României. Așezarea era importantă din punct de vedere comercial, dar astăzi e doar o amintire, scrie Adevărul.
Acest oraș este menționat doar în documentele istorice. Prima atestare a localității este făcută publică în Cronica călugărilor Mănăstirii Putna. Acestea spune că în acele vremuri existau 24 de ţinuturi între care şi cel al Fălciului cu capitala în Târgul Fălciu.
Ulterior, reședința a fost mutată la Huşi. În altă ordine de idei, Judeţul Fălciu era situat în partea de S-E a Moldovei și cuprindea ţinutul aflat de o parte şi cealaltă a Prutului, din dreptul vestitei pădurii de stejari a Tigheciului.
Printre orașele care au dispărut de pe harta României, deși aveau o importanță strategică, militară sau economică deosebită se mai numără Ester din județul Constanța, Baia din județul Suceava și Szegfalwa, județul Maramureș.
Totodată, din cetatea Vicina, din insula Păcuiul lui Soare, au mai rămas doar ruinele. În momentul de față, cetatea este doar un punct de interes pentru turiștii sau arheologii care ajung în Călărași și sunt interesați de istoria regiunii.
Cetatea bizantină Vicina a fost întemeiată de împăratul Ioan Tzimiskes. A fost ridicată între anii 971-972, pe o suprafață de 3-5 hectare. A fost descoperită de către arheologul Pamfil Polonic, în anul 1898. Pentru a se ajunge la cetatea turiștii traversează Dunărea Veche și brațul Ostrov.