Te-ai gândit vreodată să te muți din orașul tău? Un nou studiu arată că mai multe orașe din România depășesc Bucureștiul la calitatea vieții. Cum arată topul celor mai atractive destinații urbane din țară?
Un studiu recent dezvăluie surprinzător că Bucureștiul nu mai este prima alegere pentru mulți români care caută o calitate mai bună a vieții. În schimb, o serie de orașe din țară au câștigat inimile oamenilor. Care sunt acestea?
Institutul pentru Orașe Vizionare (IOV) a realizat recent un sondaj interesant care arată ce preferințe au românii în ceea ce privește locul ideal de trai. Acest studiu, intitulat Indexul de Atractivitate Urbană, a analizat cum percep oamenii cele 41 de municipii reședință de județ din țara noastră, notează wall-street.ro.
Cercetătorii au luat în considerare două aspecte principale: intenția de mutare și cât de bună cred ei că este calitatea vieții acolo. Combinând aceste două elemente, au creat o listă a celor mai atractive orașe din România.
Ei bine, Brașovul se află în fruntea acestei liste, fiind considerat cel mai atractiv oraș pentru locuit din țară. Oamenii chiar ar fi dispuși să se mute aici și cred că oferă o calitate bună a vieții. Pe locul doi se situează Cluj-Napoca, urmat îndeaproape de Oradea.
Sibiul și Timișoara completează locul 4 și 5, demonstrând că orașele din Transilvania și Banat sunt foarte apreciate de români.
Conform studiului, Bucureștiul ocupă abia locul 7 în clasamentul general al atractivității urbane. În continuare, topul 10 include Constanța, Iași, Alba Iulia și Piatra Neamț.
Studiul a mai analizat încă 11 factori diferiți și a descoperit câteva surprize. Contrar așteptărilor, nu locurile de muncă bine plătite sau infrastructura de bază au fost considerate cele mai importante.
În schimb, oportunitățile de petrecere a timpului liber s-au dovedit a fi factorul cel mai influent în decizia oamenilor de a se muta într-un anumit oraș. Acest lucru sugerează că românii acordă o importanță tot mai mare calității vieții în afara orelor de muncă.
Pe locul doi se află totuși infrastructura de bază a orașului, arătând că oamenii încă prețuiesc foarte mult aspectele practice ale vieții urbane. Iar pe locul trei se află, în mod interesant, capacitatea orașului de a încuraja creativitatea și inovația.
“Importanța opțiunilor de petrecere a timpului liber și a infrastructurii scoate în evidență faptul că atractivitatea urbană este explicată prin aspecte care influențează direct și imediat viața cotidiană a oamenilor. De la drumuri bine întreținute și utilități esențiale, până la accesul facil la facilități recreative, aceste elemente au un impact semnificativ asupra modului în care este perceput orașul”, a declarat Florian Filat, Director Executiv al Institutului pentru Orașe Vizionare, coordonator al Indexului de Atractivitate Urbană și al Indexului de performanță urbană, potrivit wall-street.ro.
De asemenea, Felix Tătaru, Președintele IOV, subliniază că atractivitatea unui oraș nu se rezumă doar la aspectele economice. Oamenii caută din ce în ce mai mult satisfacție emoțională și socială, fiind mai atrași de orașele care investesc în cultură, divertisment și recreere.