Fotbal international

Orașele de la Campionatul Mondial de Fotbal 2018 din Rusia. Foto

Orasele de la Campionatul Mondial de Fotbal 2018 din Rusia Foto
Cele 11 orașe ale Rusiei care vor găzdui meciurile de la Campionatrul Mondial din 2018

Federația Internațională de Fotbal a decis la 2 decembrie 2010 ca ediția cu numărul 21 a turneului final al Campionatului Mondial din 2018 să fie găzduit în 11 orașe și 12 stadioane din Rusia.

Pentru găzduirea celei mai importante competiții la nivel de echipe naționale, Rusia s-a ”luptat” cu Anglia, dar și cu două candidaturi comune: Olanda/Belgia și Spania/Portugalia. Acesta va fi primul turneu final de CM care va avea loc în Europa de Est.

Lista completă a orașelor de la Campionatul Mondial 2018

În cele ce urmează vă vom face o prezentare detaliată a celor 11 orașe în care se vor juca cele 64 de partide la de la Campionatul Mondial de Fotbal 2018, din Rusia.

Sankt Petersburg

Orașul Sankt Petersburg, al doilea ca mărime din Rusia și al patrulea din Europa, a fost fondat de țarul Petru cel Mare în 1703. Orașul, care în perioada sovietică s-a numit Leningrad, este situat în Rusia de nord-vest, în delta râului Neva, și are aproximativ 4,5 milioane de locuitori.

Supranumit ”Veneţia nordului” pentru numeroasele canale, Sankt Petersburg este orașul în care s-a născut actualul președinte al Rusiei, Vladimir Putin. Amplasarea lui lângă Cercul Polar, face ca amurgul să dureze toată noaptea în lunile mai, iunie și iulie.

Sankt Petersburgul este cunoscut și ca orașul palatelor. Cel mai cunoscut este Palatul de iarnă, care astăzi găzduiește Muzeul Ermitaj. Unul dintre cele mai vechi este Palatul de vară, construit de Petru cel Mare.

Orașul Sankt Petersburg va găzdui meciuri de la Campionatul Mondial de Fotbal 2018, din Rusia
Orașul Sankt Petersburg va găzdui meciuri de la Campionatul Mondial de Fotbal 2018, din Rusia

O seamă de oameni importanți s-au născut sau au trăit la Sankt Petersburg: scriitorii Fiodor Dostoievski și Vladimir Nabokov. compozitorii Piotr Ilici Ceaikovski și Dmitri Șostakovici, pictorul Kazimir Malevici, omul de știință Mihail Lomonosov, balerinii Anna Pavlova și Rudolf Nureev, fotbalistul Andrei Arșavin și jucătoarea de tenis Svetlana Kuznețova.

Suporterii care vor veni în cel mai nordic oraș al Campionatului Mondial de Fotbal 2018, din Rusia, vor avea un fan zone în Piața Koniuşennaia, situată în inima Centrului Vechi, care poate găzdui 15.000 de persoane.

Nijni Novgorod

Orașul Nijni Novgorod este al cincilea al Rusiei ca număr de locuitori, având o populație de aproximativ 1,3 milioane de persoane. A fost fondat în 1221 de Cneazul Iuri al II-lea, iar între 1932 și 1990 localitatea s-a numit Gorki, în onoarea mareului scriitor Maxim Gorki, născut aici în 1868.

De-a lungul timpului, orașul a prosperat datorită comerțului, fiind legat de familia celor mai bogați negustori ruși, Stroganov, care-și stabilise aici cartierul general al afacerilor.

Orașul are un sistem de transport public dezvoltat – autobuze, metrou, aeroport – are o viața culturală bogată, aici activând mai multe teatre, muzee și instituţii de învățământ. Printre întreprinderile industriale de renume se numără uzinele care produc camioanele Gaz și automobilele Volga.

Orașul Nijni Novgorod va găzdui meciuri de la Campionatul Mondial de Fotbal 2018, din Rusia
Orașul Nijni Novgorod va găzdui meciuri de la Campionatul Mondial de Fotbal 2018, din Rusia

Pe lângă Maxim Gorki, la Nijni Novgorod s-au mai născut inventatorul Ivan Kulibin, matematicianul Nikolai Lobachevsky, pictorul Nikolai Dmitriev-Orenburgsky, fizicianul Vladimir Steklov, politicianul Nikolai Bulganin, patinatoarea Tatyana Averina, fotomodelul Natalia Vodianova și actrița Ekaterina Vilkova.

Fan zone-ul din Nijni Novgorod va fi amplasat în Piața Minina i Pozharskogo, pe o stradă pietonală extrem de aglomerată, și va putea primi până la 15.000 de suporteri.

Rostov pe Don

Orașul Rostov pe Don are o populație de puțin peste 1,1 milioane de locutori, a fost înființat în anul 1749 și este străbătut de râul Don. În timpul regimului sovietic au fost demolate două dintre cele mai importante monumente ale orașului: Catedrala Sfântul Alexandru Nevski și Catedrala Sfântul Gheorghe din Nahicevan.

Printre instituțiile de învățământ public se află Universitatea de Stat din Rostov, printre cei mai vestiți absolvenți numărându-se Alexandr Soljenițîn. Aici a trăit unul dintre cei mai cunoscuți criminali în serie, Andrei Cikatilo.

Orașul Rostov pe Don va găzdui meciuri de la Campionatul Mondial de Fotbal 2018, din Rusia
Orașul Rostov pe Don va găzdui meciuri de la Campionatul Mondial de Fotbal 2018, din Rusia

Printre personalitățile care s-au născut la Rostov pe Don se află actrița Zinaida Reich, agentul secret Gevork Vartanian, criticul literar Lev Anninsky, violonistul Yuri Bashmet, cântăreața Eva Rivas, înotătorul Gennadi Prigoda și handbalista Natalia Morskova.

Piața Teatralnaia va fi locul de întâlnire al suporterilor pe timpul Campionatului Mondial. Situată în apropierea centrului orașului, piața poate găzdui 25.000 de persoane.

Ekaterinburg

Orașul Ekaterinburg a fost atestat la 1723 și a primit numele după împărăteasa Ecaterina I, a doua soție a lui Petru cel Mare. Este a patra localitate a Rusiei ca marime și are o populație de 1,49 milioane de locuitori.

Ekaterinburgul este cunoscut pentru faptul că este orașul unde în 1918 a fost asasinat ultimul împărat al Rusiei, Țarul Nicolae al II-lea, împreună cu întreaga familie imperială.  Între anii 1924 și 1991 orașul s-a numit Sverdlovsk, după conducătorul bolșevic Iakov Sverdlov.

Orașul Ekaterinburg va găzdui meciuri de la Campionatul Mondial de Fotbal 2018, din Rusia
Orașul Ekaterinburg va găzdui meciuri de la Campionatul Mondial de Fotbal 2018, din Rusia

Cel mai important personaj născut la Ekaterinburg este primul președinte al Rusiei actuale, Boris Elțîn. Alte personalități marcante născute în cel mai estic oraș de la Campionatul Mondial de Fotbal sunt: scriitorul Fyodor Reshetnikov, directorul de film Grigori Aleksandrov, atleta Nina Ponomaryova (prima sportivă sovietică campioană olimpică), omul de televiziune Alexander Maslyakov, actorii Vlamir Ilyin, Natash Stefanenko și Irina Antonenko, politicianul Anton Bakov, înotătorul Alexander Popov, hocheistul Pavel Datsyuk și patinatoarea Yulia Lipnitskaya.

Parcul central de divertisment și cultură Mayakovsky va fi gzda suporterilor pe timpul turneului final. Aici se pot strânge 17.000 de fani.

Moscova

Este capitala Rusiei, de departe cel mai important oraş, cu o suprafaţă de 878,7 km pătraţi şi o poulaţie de 9,6 milioane locuitori, aşezat pe râul Moscova. Prima referinţă despre Moscova o avem de la 1147, când era un orășel obscur într-o mică provincie, cu populație predominant fino-ugrică numită Meriya.

Moscova a supraviețuit mai multor dezastre printre care se includ incendiile, revoltele, ocupațiile străine. În septembrie 1812 în perioada războaielor napoleoniene, orașul a fost ocupat de armatele lui Napoleon. Patrioții ruși au dat foc orașului curând după intrarea sa și rezultatul a fost retragerea armatei Franței din Rusia, lucru care a contribuit mult la căderea lui Napoleon.

După revoluția din octombrie 1917 Moscova a devenit capitala Rusiei. O mare parte din oraș a fost modernizată după victoria bolșevică. A fost capitala URSS până la sfârșitul acesteia în 1991.

Cele mai importante obiective turistice sunt: clădirea Kremlinului, Piaţa Roşie, Galeriile Tretiakov, Mănăstirea Novospasski, Palatul Tsaritsino, Teatrul Balşoi (Mare), Catedrala Kazan, Catedrala Sfântului Vasile şi chiar metroul, unul dintre cele mai vechi din lume, pentru că a fost realizat o parte importantă din reţea încă din anul 1930.

Piaţa Roşie din Moscova este unul dintre cele mai importante obiective turistice din capitala Rusiei, dar şi locul unde se vor reuni miile de fani
Piaţa Roşie din Moscova

Dintre personalităţile născute la Moscova enumerăm pe ţarul Ivan cel Groaznic, ţarul Boris Gudunov (pe tema căruia s-a făcut şi o cunoscută operă), ţarul Petru cel Mare, Elisabeta a Rusiei, generalul Pavel Kiseleff, poetul Aleksandr Puşkin, Mihail Lermontov, scriitorul care a dat numele celebrei Universităţi Lermontov, Vasili Stalin, general, fiul lui Iosif Visiaronovici Stalin, cel mai mare portar al Rusiei,  Lev Iaşin, Nikita Mihalkov, regizor, laureat Oscar, cântăreaţa Alla Pugaciova şi lista este extrem de lungă.

Fiecare parc din oraş şi chiar şi în Piaţa Roşie vor fi amenajate fan zone, unde, pe ecrane enorme, vor fi transmise toate meciurile finalei campionatului.

Samara

Samara este un oraş industrial situat în sudul Rusiei, pe malul fluviului Volga, cel mai lung fluviu din Europa. Are o populaţie de 1,144 locuitori, fiind al şaselea oraş ca mărime din Rusia. Oraşul se situează pe partea stângă a fluviului Volga, pe o porţiune de 50 km,  între revărsările râurilor Samara şi Sok. Este atestat la 1586, iar numele provine de la râul Samara. Are o suprafaţă de 541,382 km pătraţi. Este oraş înfrăţit cu Stuttgart, Palermo, Saint Louis.

Punctul de atracţie îl reprezintă bunkerul din vremea lui Stalin, care atrage o groază de turişti. În 1942, se aştepta ca Stalin să sosească aici şi special pentru el a fost construit un buncăr la o adâncime de 37 de metri. După război, oraşul a devenit o capitală a spaţiului cosmic. Aici au fost construite primele rachete purtătoare. Printre ele se numără şi racheta care a lansat pe orbită nava lui Iuri Gagarin. În oraş există un muzeu cu exponate unice, printre care şi module cu ajutorul cărora cosmonauţii au coborât pe Pământ.  Mai există câteva obiective turistice, dar mult mai puţin importante, muzee, biserici, teatre. Un alt punct de interes este faptul că pe o lungime de 50 de kilometri, de-a lungul Volgăi se poate face plajă, făcându-se amenajări ca la ştranduri.

Bunkerul din Samara este cel mai căutat obiectiv din acest oraş, fiind construit pe vremea lui Stalin
Bunkerul din Samara este cel mai căutat obiectiv din acest oraş

Personalităţi născute la Samara sunt printre altele actorul Nikolai Simonov, matematicianul Emma Lehmer, jucătoarea de tenis Anastasia Pavliucenkova, o mulţime de jucători de hochei compnenţi ai echipei naţionale, care au evoluat majoritatea în NHL.

Fanzone în acest oraş este amenajat în cea mai mare piaţă a Rusiei, Piaţa Kuibîşev, 17,4 hectare, cu un hectar mai mult decât celebra Piaţă Roşie din Moscova.

Saransk

Este capitala Republicii Mordovia, care face parte din cadrul Federaţiei Ruse. Este localizat în bazinul Volgăi, la confluenţa râurilor Saranska şi Insar. Este situat la o distanţă de 630 km de Moscova. Are o populaţie de 297.000 de locuitori şi o suprafaţă de 383 km pătraţi. A fost atestat prima dată la la 1641. Denumirea de Saransk a fost luată de la râul cu acelaş nume.

Ca obiective turistice reţin atenţia Muzeul Artelor Vizuale, cele trei biserici ortodoxe, moscheele şi biserica luterană, teatrele: Teatrul Dramatic, Teatrul de operă şi balet, Teatrul de păpuşi al Republicii Mordovia, De asemeni există o mulţime de monumente răspândite în întregul oraş, cum ar fi Monumentul lui Puşkin.

Saransk este capitala republicii Mordovia, cu o echipă care activează acum în a treia ligă
Saransk este capitala republicii Mordovia

Personalităţi care să provină din Saransk nu sunt multe şi puţine nume importante cu adevărat. Filozoful Mihail Bahtin şi, foarte surprinzător, din 2013 este trecut în evidenţă celebrul actor francez Gerard Depardieu.

Fan-zone va fi amenajat în piaţa mare din Saransk, dar vor mai exista şi alte sectoare destinate fanilor în diferite colţuri ale oraşului.

Kazan

Este capitala Republicii Tatarstan, componentă a Federaţiei ruse. Este un oraş care îmbină cultura şi tradiţiile ruse cu acelea ale tătarilor. Se întinde pe o suprafaţă de 452 km pătraţi. Numără ca populaţie 1,15 milioane locuitori, ceea ce situează Kazanul pe locul 6 în cadrul Federaţiei ruse la nivel demografic. Se află la confluenţa dintre Volga şi râul Kazanska, de unde şi numele oraşului. În 2009 a fost ales capitala sportului în Rusia. Aici a avut loc Universiada de vară în 2013, CM de scrimă în 2014, CM de nataţie în 2015, iar în 2017 a găzduit meciuri din cadrul Cupei Confederaţiilor.

Există disputa că orașul Kazan ar fi fost fondat de către bulgarii de pe Volga în Evul Mediu timpuriu sau de către tătarii Hoardei de Aur, la mijlocul secolului 15. Dacă a fost într-adevăr un oraș bulgar pe acest loc, estimările fondării sale variază între începutul sec. 11 și sfârșitul sec. 13.

Originea numelui nu este certă. În traducere literară, cuvântul tătar “qazan” înseamnă cazan sau boiler. Se poate sa fi derivate din cuvântul “qazğan” care înseamnă dig. “Qazan” este, la origine, numele unui instrument special de gătit (un fel de covată). Se crede că orașul Kazan este numit după acest obiect datorită amplasării sale geografice, similar cu el; orașul este amplasat în forma literei U (într-o depresiune). O altă legendă, mai romantică, vorbește despre povestea unei prințese tătare pe nume Söyembikä care a scăpat o farfurie de aur (qazan) în râul care traversează orașul. O altă legendă se referă la prințul bulgar Khusan (Хусан) după care a fost numit orașul.

În Kazan sunt foarte multe lucruri de văzut, în special Kremlinul, adică o citadelă.  Orașul are o frumoasă citadelă (rusă: kreml,tătară: kirman), care a fost declarată monument al patrimoniului mondial în anul 2000. Cele mai importante monumente ale Kremlinului sunt Catedrala Bunei Vestiri (1561-62) și turnul înclinat Soyembika, numit după ultima regină a Kazanului și declarat simbol al orașului. De mare însemnătate sunt și turnurile și zidurile, dărâmate în sec. 16 și 17, dar reconstruite mai târziu; moscheea Qol-Șarif de asemenea reconstruită, din inetriorul citadelei; rămășițele Mănastirii Mântuitorului (splendida sa catedrală a fost demolată de către bolșevici) cu Turnul Spasskaya; Casa Guvernatorului (1843-53), proiectată de către Konstantin Thon, devenită acum Palatul Președinției Tatarstanului.

Kazan este capitala Republicii Tatarstan, al 6-lea ca număr de populaţie în Rusia şi un important centru sportiv
Kazan este capitala Republicii Tatarstan

În apropiata vecinătate se află Catedrala Sf. Petru și Pavel (stil baroc) pe strada Qawi Nacmi și Moscheea Marcani situată pe strada Qayum Nasiri (construcție ce datează din sec. 18). Bistä sau Posad Centrul Kazanului este împărțit în două districte de Canalul Bolaq și Lacul Qaban. Primul district (Qazan Bistäse sau Kazanskiy Posad), rus din punct de vedere istoric, este situat pe o colină, iar al doilea district (İske Tatar Bistäse or Staro-Tatarskaya Sloboda), tătar din punct de vedere istoric, este situat între Bolaq și Volga. Foarte multe moschei sunt situate în districtul tătar. Bisericile  se află în cea mai mare parte în districtul rus. Principalele bulevarde centrale ale orașului sunt Bauman, Kreml, Dzerjinski, Tuqay, Pușkin, Butlerov, Gorkiy, Karl Marx. O veche legendă spune că în anul 1552, înaintea invaziei rusești, boierii tătari ar fi ascuns aur și argint în Lacul Qaban.

Este înfrăţit cu oraşul german Braunschweig şi cu Istanbulul. Este un foarte puternic centru sportiv, cu echipe de top la hochei, baschet, volei şi fotbal, la Rubin Kazan ajungând în iarna lui 2018 şi fostul jucător al FCSB, Gabi Enache. De aici sunt două nume cunoscute în tenisul mondial fraţii Marat şi Dinara Safina.

În oraş vor fi deschise mai multe fan-zone, majoritatea situate în zona pieţelor sau în apropierea stadionului.

Kaliningrad

Este o exclavă rusă  de la Marea Baltică cu o populaţie de aproximativ 440 de mii de locuitori şi fostă capitală a Ordinului Teutonic. Oraşul este un puternic sprijin economic al Rusiei, fiind de altfel îndelung disputat în Al Doilea Război Mondial şi o puternică bază militară.

Kaliningrad are o suprafaţă de 215, 7 kilometri şi este un oraş cosmopolitan cu obiective turistice importante precum  Cathedrala Konigsberg şi Muzeul Regional din oraş. Campionatul Mondial din 2018 îşi va disputa patru meciuri din faza grupelor la Kaliningrad: Croaţia – Nigeria, Serbia – Elveţia, Spania – Maroc, Anglia – Belgia.

Kaliningrad, oraş important pentru Rusia
Kaliningrad va organiza meciuri la CM2018

Soci

Oraşul Soci este situat în partea vestică a Rusiei, în Regiunea Krasnodar, fiind cea mai importantă staţiune balneară şi de agrement din ţară. Soci a devenit un oraş cunoscut pentru cei mulţi dintre iubitorii sportului în urma Jocurilor Olimpice de iarnă din 2014 pe care le-a organizat.

Soci va organiza meciuri la CM 2018
Soci este cea mai cunoscută destinaţie de vară în Rusia

În ciuda faptului că a organizat Jocurile Olimpice de iarnă, Soci este cea mai importantă destinaţie turistică de pe Riviera caucaziană. De altfel, zona este recunoscută pentru pârtiile şi plajele superbe destinaţie pe care în trecut o frecventa şi Stalin.

Turiştii prezenţi la Soci vor avea ocazia să se cazeze în hotelul la care îşi petrecea vacanţele Stalin, iar cei care au un buget limitat vor avea ocazia să se fotografieze alături de statuia din ceară a celebrului conducător rus.

Volgograd

Cunoscut ca şi Oraşul de pe Volga, cel mai lung fluviu din Europa, a purtat numele de Staliningrad în perioada 1925-1961 şi este amplasat pe malul vestic al Fluviului Volga. Oraşul a cunoscut un proces important de dezvoltare şi industrializare în perioada în care Stalin a condus Rusia.

Statuia Patria Mamă din Volgograd

Volgograd este în prezent un important centru industrial, fiind recunoscut pentru transporturile navale, dar şi pentru nodul de cale ferată care face legătura între Moscova şi Regiunea Donbas din Ucraina, Caucazul şi Siberia.

Suporterii care se vor deplasa la Volgograd pentru a urmări partidele din cadrul Campionatului Mondial vor avea ocazia să viziteze Kurganul lui Mamaev sau Monumentul Patria Mamă. Volgograd are o populaţie de aproximativ  1 milion de oameni şi o suprafaţă totală de 565 de kilometri.

Tags: