Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că tinerii ”migrează” către marile centre urbane. Tinerii nu pleacă doar din comunele fără potențial de dezvoltare, ci și din orașele mici. Așa se face că, în curând, multe orașe ar putea să dispară de pe harta României.
De ani buni de zile, dorința tuturor românilor este aceea de a duce un trai mai bun. Pentru a-și îndeplini dorința, mulți aleg să plece din localitățile mici și să se îndrepte către marile centre urbane.
Mai nou, tendința tinerilor este aceea de a părăsi orașele mici și de a se muta în orașele mari. Din acest motiv, multe așezări cândva urbane vor deveni comune.
Este cazul multor orașe care, cândva, au fost populate și au avut potențial de a rămâne la stadiul de centre urbane. Odată cu trecerea timpului, preferințele localnicilor s-au schimbat, iar tinerii au migrat către marile orașe.
În urma celor care au plecat, a rămas populația bătrână care nu este prea numeroasă. Potrivit datelor, în România, doar 170 de orașe din totalul de 318 respectă criteriul populației.
Tot datele sunt cele care arată că în aproximativ toate județele din România există un oraș care nu îndeplinește criteriul populației. În acest context, Camera de Comerț și Industrie a României a cerut ca țara noastră să fie reorganizată din punct de vedere administrativ teritorial.
Propunerea lansată prevede faptul că orice așezare care depășește pragul de 10.000 de locuitori să fie numită oraș. Așezările care au cel puțin 5.000 de locuitori ar trebuie să fie încadrate la comune.
Dacă s-ar ține cont de criteriile propuse, din aproape fiecare județ al țării ar urma să dispară un oraș sau chiar mai multe. Din Alba, ar dispărea Abrud și Baia de Arieș, iar din Bacău, Slănic Moldova. În pragul dispariției sunt și Nucet și Vașcău din Bihor, dar și Predeal și Rupea din Brașov.
Noile criterii ar putea șterge din categoria orașelor Negru Vodă din Constanța, Bechet din Dolj, Berești din Galați și Țicleni din Gorj. Lista se continuă cu Baia de Aramă din Mehedinți, Aninoasa din Hunedoara, Azuga și Slănic din Prahova, dar și multe altele.
La polul opus, există și comune a căror populație este suficient de mare pentru a deveni orașe. În această categorie sunt incluse comunele din apropierea Bucureștiului, dar și câteva din apropierea Iașiului.