Life

Orașele din România care au speriat companiile Mercedes și BMW. Cum au reușit minunea

Localitățile din țara noastră care au fost trecute cu vederea de producătorii de la Mercedes și BMW. Cum s-a întâmplat asta.
19.01.2023 | 10:01
Orasele din Romania care au speriat companiile Mercedes si BMW Cum au reusit minunea
Localitățile din țara noastră care au fost trecute cu vederea de producătorii de la Mercedes și BMW. Cum s-a întâmplat asta. Sursa foto: hepta.ro. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Orașele din România care au speriat două companii mari producătoare de autoturisme. Cum au reușit minunea firmele consacrate din Germania care au ales alte țări pentru a-și deschide uzine pentru construcția de autovehicule.

Localitățile din țara noastră care au fost trecute cu vederea de producătorii de la Mercedes și BMW. Cum s-a întâmplat asta

Țara noastră este clasată pe locul șase în Uniunea Europeană legat de construcția auto, în ciuda faptului că are doar două uzine: Dacia și Ford. Prima este deschisă la Mioveni, în timp ce a doua produce la Craiova.

ADVERTISEMENT

Această premieră se datorează producției anuale de peste 500.000 de mașini cu toate că Mercedes și BMW, două mari producătoare de autovehicule din Germania, nu au ales România, deși aveau în plan acest lucru.

Potrivit hotnews.ro, în anul 2008 reprezentanții de la Mercedes au ales să ridice o uzină în Ungaria, în ciuda faptului că mereu a existat discuția ca România să beneficieze de această oportunitate pe piața forței de muncă.

ADVERTISEMENT

Ulterior, au existat informații legate de Mitsubishi, Peugeot, BMW sau Volkswagen, doar că nimic nu avea să se concretizeze. Din păcate, în anul 2018 compania nemțească înființată în 1916 și care își are sediul în München, Bavaria, a zis ”pas” țării noastre.

Așa a ajuns să anunțe că deschide o fabrică la Debrecen, la 40 km de granița cu România. Cu toate acestea producțiile de autoturisme românești le-au depășit pe cele ale firmelor din Germania și au clasat țara pe un loc foarte bun.

ADVERTISEMENT

România, un mare exportator de autoturisme

România a devenit în ultimii ani un mare exportator de autoturisme, asta pentru că producțiile de la Dacia și Ford au înregistrat o creștere foarte mare. Industria auto este principalul exportator cu o cotă de aproape 30% din valoarea acestora, aproape 75 de miliarde de euro.

Această evoluție a început să fie spectaculoasă începând cu anii 2000, după venirea Renault. În plus, a primit un nou impuls după preluarea uzinei Craiova de către Ford. La fel de importantă este și producția de componente, subansamble și tehnologii auto/ automotive.

ADVERTISEMENT

Mai exact, această ramură acoperă peste 60% din industria auto autohtonă, după cum arată Asociația Constructorilor de Mașini din România (ACAROM). Concret, valoarea industriei depășește 26 de miliarde de euro, adică 12% din PIB-ul României.

ADVERTISEMENT
Tags: