News

Orașele din România în care cafenelele au schimbat regulile. Clienții nu mai au voie să stea pe laptop

Orașele din România unde cafenelele au impus noi reguli pentru o anume categorie de clienți. Oamenii nu mai au voie să stea pe laptop
18.05.2024 | 19:51
Orasele din Romania in care cafenelele au schimbat regulile Clientii nu mai au voie sa stea pe laptop
Din ce în ce mai multe cafenele le interzic clienților să stea cu orele pe laptop / Foto: Freepik
ADVERTISEMENT

București și Cluj sunt orașelele din România unde mai multe cafenele au impus noi reguli pentru cei care vin cu laptopul. Aceștia nu mai au voie să folosească aceste dispozitive în weekend, la aceste cafenele.

Mese ocupate, comandă puțină

O serie de cafenele din București și din Cluj au început să le impună noi reguli clienților care vin cu laptopul. Astfel proprietarii locațiilor i-au anunțat că nu mai au voie să le folosească în timpul weekend-ului, potrivit Antena 3CNN.

ADVERTISEMENT

În principal, patronii sunt nemulțumiți că cei care vin și lucrează la laptop sunt prea concentrați la ceea ce fac și comandă mai puțin, în timp ce ocupă mesele perioade lungi de timp.

„Nu este un mediu propice de lucru în weekend pentru că avem oaspeți copii, este multă gălăgie, e agitație și nu ar fi corect nici pentru oaspeții care vin să se relaxeze ca cineva lângă ei să lucreze și să zică de muzica mai încet. Și până la urmă suntem o cafenea și noi trăim de pe consumația pe care o fac oaspeții noștri” a declarat Simona Croitoru, proprietara unei cafenele, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Spania, sătulă de „nomazii digitali”

Fenomenul este oarecum la început în România și a apărut în timpul muncii de la distanță din perioada Covid-19. În Europa însă, așa numiții „nomazi digitali” au devenit clienți indezirabili în cafenele.

Unele cafenele au interzis complet utilizarea laptopurilor, în timp ce altele percep o taxă pe oră pentru a le folosi, scrie Euronews. Spre exemplu, în unele părți ale Spaniei, lucrătorii la distanță și laptopurile lor devin clienți nepoftiți.

ADVERTISEMENT

Barurile și cafenelele din Valencia, Santiago și Barcelona iau măsuri drastice împotriva nomazilor digitali. Proprietarii susțin că aceștia monopolizează mesele ore în șir, uneori pentru prețul unei singure cafele.

Sătui de nomazii digitali, aceștia iau măsuri. Și nu sunt singurii din Europa. De la Paris la Berlin, cafenelele și snack-barurile au elaborat deja reguli pentru aceștia.

ADVERTISEMENT

Munca la distanță continuă să fie o alegere populară a stilului de viață, încurajată de lista tot mai mare de vize și de sisteme de cazare pentru nomazii digitali. Cu mult soare, prețuri rezonabile și orașe bogate din punct de vedere cultural, Spania este o alegere de top pentru nomazii digitali.

Dar modul lor de lucru nu este întotdeauna compatibil cu stilul de viață al unei destinații. Cafenelele și barurile din orașele spaniole sunt din ce în ce mai frustrate de persoanele care comandă o singură băutură și apoi ocupă o masă timp de mai multe ore, sau chiar o zi întreagă.

„Au comandat un espresso și au stat jos timp de opt ore”

Pentru proprietarii de afaceri mici, aceasta nu este o formă viabilă de venit și mulți au decis să ia măsuri.  Raquel Llanes, care ține o cafenea în cartierul Raval din Barcelona, a declarat pentru site-ul local Barcelona Secreta că situația a scăpat de sub control.

„Am avut clienți care au comandat un espresso și au stat jos timp de opt ore, oameni care ne-au cerut să dăm muzica mai încet, clienți care și-au scos Tupperware-ul pentru a mânca”, a spus ea.

Taxă pe oră

În Valencia, Santiago și Barcelona, barurile și cafenelele au decis să oprească WiFi-ul pentru a-i descuraja pe cei care lucrează la distanță. Unele cafenele au pus afișe pe care scrie că munca la distanță este interzisă în timpul orelor de vârf, între 8.30 și 12.30.

Altele le permit clienților cu laptopuri să folosească spațiul, dar le cer să se mute dacă au nevoie de spațiu pentru un grup sau pentru clienții obișnuiți. De câțiva ani încoace, cafenelele din orașe europene precum Paris, Berlin, Lisabona și Brighton au luat atitudine împotriva lucrătorilor la distanță. Unele interzic cu totul laptopurile, în timp ce altele percep o taxă orară pentru privilegiul de a le folosi.

ADVERTISEMENT
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după...
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după victoria istorică » „Cred că au și virat banii în cont”
Emma Răducanu repetă marea greșeală a lui Halep: britanica tocmai a dat cu...
Emma Răducanu repetă marea greșeală a lui Halep: britanica tocmai a dat cu piciorul la o șansă imensă
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist care a câștigat bani mulți de la Benfica, PSG sau FC Porto
Wizz Air pregăteşte zboruri către o destinaţie populară din Asia. Biletele de avion...
Wizz Air pregăteşte zboruri către o destinaţie populară din Asia. Biletele de avion ar putea costa sub 100 de euro
Fiica cea mare a milionarului Cristi Borcea a împlinit 21 de ani. Imagini...
Fiica cea mare a milionarului Cristi Borcea a împlinit 21 de ani. Imagini rare cu Melissa. Transformare spectaculoasă!
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
Data la care vine adeverința de recalculare a pensiei! Milioane de seniori vor...
Data la care vine adeverința de recalculare a pensiei! Milioane de seniori vor beneficia de majorări, dar nu toți
Cine e soția lui Nicolae Stanciu, românul care a uimit întreaga lume după...
Cine e soția lui Nicolae Stanciu, românul care a uimit întreaga lume după golul de la Euro.
Taylor Swift, detronată. Ed Sheeran a depășit-o net
Taylor Swift, detronată. Ed Sheeran a depășit-o net
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României