Life

Orașele din România în care se dau bani celor căsătoriți de multă vreme. Cum poți intra în posesia lor

Care sunt cuplurile din România care pot primi bani din partea primăriilor. Sumele nu sunt deloc unele mici, iar condițiile nu sunt greu de îndeplinit.
19.05.2024 | 18:00
Orasele din Romania in care se dau bani celor casatoriti de multa vreme Cum poti intra in posesia lor
Care sunt cuplurile din România care pot primi bani din partea primăriilor. Sursa foto: Freepik, Pixabay
ADVERTISEMENT

Mariajul nu este deloc atât de simplu precum pare, mai ales că implică asumarea unor responsabilități pe termen lung. Cuplurile care au trecut de anumite borne temporale împreună primesc de la statul român premii în bani.

Cine sunt cuplurile care pot primi bani din partea statului român

Căsniciile longevive sunt premiate în România. În ciuda faptului că toți îndrăgostiții își jură dragoste veșnică, nu mulți dintre ei reușesc să se țină de promisiune. Însă, cei care își respectă jurămintele, primesc bani din partea statului român.

ADVERTISEMENT

În ultima vreme, din ce în ce mai multe primării au început să ofere recunoștință și premii unora dintre cele mai longevive cupluri. Moda a plecat din orașele mari, dar nici comunele nu se lasă mai prejos.

De obicei, cuplurile care primesc bani sunt cele care au cel puțin 50 de ani de mariaj. În unele localități, sunt premiate și cuplurile care au ajuns la 25 de ani de mariaj. De departe, cele mai apreciate sunt cuplurile care au ajuns la 75 de ani de mariaj. Acestea primesc premii în bani, dar și recunoștința comunității.

ADVERTISEMENT

Ziua în care aceste cupluri sunt premiate nu a fost deloc aleasă la întâmplare. Pe 15 mai, în România se sărbătorește Ziua Internațională a Familiei. Pentru a marca așa cum se cuvine această zi, primăriile din România au decis să acorde premii celor mai longevive cupluri.

Care este suma maximă pe care o primesc cuplurile cu cele mai longevive mariaje

Banii oferiți diferă de la o localitate la alta, în funcție de bugetul primăriei. În Iași, cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsnicie, primesc o diplomă și 500 de lei. În schimb, ceva mai darnice sunt primăriile din Cluj Napoca și din Oradea care oferă cuplurilor 1.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Primăria Capitalei este, de departe cea mai darnică. Aceasta oferă premii cuplurilor care au ajuns la 25, 50 și 75 de ani de căsnicie. Valoarea premiilor începe de la 1.000 de lei pentru cuplurile care au rezistat 25 de ani, 1.5000 de lei pentru cei ajunși la 50 de ani de mariaj și 3.000 de lei pentru cuplurile căsătorite de 75 de ani.

Pentru a intrat în posesia premiului, cuplurile trebuie să îndeplinească anumite condiții. Prima și cea mai importantă dintre ele este cea legată de domiciliu. Soții trebuie să aibă domiciliul în localitatea respectivă.

ADVERTISEMENT

În unele cazuri, există și anumite excepții în care este suficient ca doar unul dintre soți să aibă domiciliul în localitatea respectivă. Chiar dacă celălalt soț are un alt domiciliu, se ia în considerare domiciliul din raza primăriei care oferă premiul.

A doua condiție este ca durata mariajului să fie confirmată cu ajutorul unui certificat de căsătorie. Doar în acest fel, cuplul poate intra în posesia premiului, în funcție de durata pe care o are mariajul.

ADVERTISEMENT
Tags: