România nu duce deloc lipsă de peisaje și destinații de vis. Cei care vor să exploreze frumusețile țării noastre, au la dispoziție zeci de variante, care mai de care mai interesante și cu istorii captivante. Cine vrea să fie turist în propria țară, o poate face pornind de la unul dintre orașele antice ale României.
România este una dintre cele mai frumoase țări din Europa, iar asta datorită diversității de peisaje. Aproape la tot pasul, țara noastră are locuri uimitoare, pline de istorie și de frumusețe naturală.
Poate că nu multă lume știe, dar la noi în țară se află un oraș antic care atrage turiștii ca un adevărat magnet. Cândva locul unor adevărate comori, Sarmizegetusa a devenit un oraș al ruinelor pline de povești.
Ulpia Traiana Sarmizegetusa se află în județul Hunedoara și, ani la rând, a fost locul unor vestigii arheologice foarte importante. Este una dintre așezările unde s-a scris istorie și care merită, măcar o dată, vizitată.
Sarmizegetusa este situată într-un tărâm de poveste, la doar câțiva kilometri de Retezat. Așezarea sa nu este deloc una întâmplătoare, în Antichitate fiind locul mai multor bătălii istorice.
Cu timpul, așezarea a fost distrusă de către populațiile migratoare, iar o mare parte din comorile de aici au fost furate. Însă, unele au dintre ele au supraviețuit și au fost scoase la iveală secole mai târziu.
Deși au trecut mai bine de două secole de la primele descoperiri, se pare că ruinele din Sarmizegetusa ascund mai multe secrete decât și-ar imagina mulți. Potrivit localnicilor, doar o mică parte dintre vestigiile și secretele orașului de altă dată au ieșit la suprafață.
În prezent, turiștii care ajung în zonă pot observa o mare parte din Drumul lui Traian. Deși nu mai este prezent în totalitate, doar unele rămășițe mai amintesc de celebrul drum. Potrivit adevarul.ro, acest drum era atât de lung, încât ajungea până la castrul Porolissum.
În continuare, esența Sarmizegetusa dăinuie în miile de case ridicate de localnici în acea zonă. Ani la rând, cu toții au folosit materiale din ruinele orașului antic. Bogată în marmură, Sarmizegetusa a asigurat materia primă pentru multe case.
Nu multă lume știe, dar, înainte de a ajunge o întindere de ruine, Sarmizegetusa era folosită în scop agricol. Pe suprafața amfiteatrului său, oamenii cultivau diverse cereale care le asigurau existența.
Sarmizegetusa nu a fost bogată doar în marmură. Mozaicul de aici a fost renumit ani la rând, mai ales că nu era deloc unul simplu. Acesta prezenta chipurile unor figuri mitologice și nu este de mirare că, la un moment dat, a ajuns să fie vândut pe bucăți.