News

Orașul ascuns din inima Capitalei. A fost ras de pe hartă de Nicolae Ceaușescu și zeci de mii de locuințe au dispărut. Prea puțini români își mai aduc aminte de acest loc

Orașul ascuns din centrul Bucureștiului care a fost distrus la ordinul lui Nicolae Ceaușescu. Zeci de mii de locuințe au fost rase de pe hartă
27.04.2024 | 14:57
Orasul ascuns din inima Capitalei A fost ras de pe harta de Nicolae Ceausescu si zeci de mii de locuinte au disparut Prea putini romani isi mai aduc aminte de acest loc
Actualul Palat al Parlamentului a fost ridicat pe ruinele a zeci de mii de case și destine / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Pe lista lungă a crimelor de care este responsabil regimul Ceaușescu este și demolarea uneia din cele mai frumoase zone ale Bucureștiului, cartierul Uranus. Zeci de mii de oameni au fost strămutați iar casele lor au fost puse la pământ de buldozere.

O crimă a regimului Ceauseșcu

Actualul Palat al Parlamentului, fosta Casa Poporului, după cum imensa clădire era numită în regimul comunist, a fost ridicat pe o crimă: demolarea unuia din cele mai pline de farmec cartiere ale Capitalei, Uranus.

ADVERTISEMENT

După cutremurul din 1977, Nicolae Ceaușescu a ordonat construirea Casei Poporului, care s-a vrut centrul politico-administrativ al Capitalei, consultând diverși specialiști care i-au spus că zona Uranus ar fi una din cele mai sigure zone ale Bucureștiului din punct de vedere seismic.

Însă nu siguranța cetățenilor interesa regimul fostului dictator, ci eliminarea oricărei legături cu trecutul, a legăturilor dintre oameni, a coeziunii sociale, atribute date și de zona fostului cartier Uranus, care a existat în zona Parcul Izvor – Palatul Parlamentului – Casa Academiei.

ADVERTISEMENT

Zeci de mii de case distruse, zeci de mii de oameni strămutați

În 1982, la ordinul lui Nicolae Ceaușescu încep demolarea a zeci de mii de case, grădini, străzi, parcuri, biserici. Case boierești, case medii, case modeste, dar care alcătuiau o țesătură arhitectonică unică în România, chiar și în Europa, în zona Izvor- Mihai Vodă.

În total, șapte kilometri pătrați din cartierul Uranus au fost distruși de sălbăticia regimului comunist, iar peste 40.000 de oameni, majoritatea din clasa de mijloc, au fost relocați. În urma loc, în locul străzilor cochete, în pantă, au rămas nori de moloz și mii de animale de companie, de curte, care au rămas fără stăpâni.

ADVERTISEMENT

Au fost și sinucideri

Cei care refuzau să se mute sufereau presiuni din ce în ce mai mari din partea fostului regim. Oamenilor li se tăiau utilitățile (apă, curent electric, gaze). În final, cei care rezistau și fără ele, erau evacuați cu forța în timp ce aproape imediat, sub ochii lor, începerea distrugerea casei. Unii s-au sinucis.

„Bucureștiul avea caracteristicile unui oraș bizantin, eu au distrus o șesime din oraș, echivalentul Veneției ca metri pătrați. A fost amputată o zonă care reprezenta inima vechiului București, pentru a se obține posibilitatea de a face un nou oraș, care să nu se raporteze la alte valori ale trecutului, ci doar la el însuși”, declara într-un documentar pentru TVR istoricul Dinu Giurescu.

ADVERTISEMENT

Potrivit istoricului Adrian Niculescu, demolarea cartierului Uranus reprezintă cele mai mari distrugeri pe timp de pace care au avut loc vreodată într-un oraș european, amploarea dezastrului ducând la adevărate drame.

 

 

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care îşi fac selfie-uri
Cât de frumoasă şi ce studii are unica fiică a lui Sabin Ilie....
Cât de frumoasă şi ce studii are unica fiică a lui Sabin Ilie. Melissa întoarce toate privirile
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
Ce se va întâmpla cu rolul Gianinei din Las Fierbinți după ce a...
Ce se va întâmpla cu rolul Gianinei din Las Fierbinți după ce a aflat că e însărcinată
Vestea așteptată de toată România. Vine de la Florin Piersic
Vestea așteptată de toată România. Vine de la Florin Piersic
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și...
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și frumoși erau! În loc de nuntă, acum familiile se pregătesc de înmormântare
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii