News

Orașul-buncăr de sub Catedrala Mântuirii Neamului. Pe cine salvează Biserica, în cazul unui atac nuclear?

În caz nefericit al unui incident nuclear, salvarea ar putea veni chiar de la Biserica Ortodoxă Română, care dispune de patru adăposturi antiatomice construite sub Catedrala Mântuirii Neamului.
29.03.2022 | 16:10
Orasulbuncar de sub Catedrala Mantuirii Neamului Pe cine salveaza Biserica in cazul unui atac nuclear
Catedrala Mântuirii Neamului dispune de 4 adposturi antiatomice subterane / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Catedrala Mântuirii Neamului, un proiect destul de controversat din cauza sutelor de milioane pe care Biserica Ortodoxă și statul român le-au investit aici, ar putea avea un rol extrem de important în cazul unui conflict armat sau chiar a unui atac nuclear, care să ne afecteze în mod direct.

1.000 de persoane se pot adăposti sub Catedrala Mântuirii Neamului, în caz de atac nuclear

Puțină lume știe că proiectul Catedralei Mântuirii Neamului cuprinde 4 adăposturi antiatomice, care totalizează 700 mp, unde, teoretic, se pot adăposti aproximativ 1.000 de persoane. Capacitatea este mai mare chiar decât a buncărului aflat sub Palatul Parlamentului, proiectat pentru ca președintele României să se retragă în caz de atac nuclear sau bombardament.

ADVERTISEMENT

”Infrastructura catedralei dispune de 4 adăposturi de protecție civilă situate la cota -16.05 m. Adăposturile de protecție civilă sunt obligatorii pentru astfel de clădiri și au fost solicitate prin certificatul de urbanism, în baza legii 481/2004 privind protecția civilă. Suprafața totală  utilă a celor 4 adăposturi de protecție civilă este de 758.82 mp (198,5 mp x 2 + 180.83 mp x 2 ), rezultând o capacitate maximă de 758 persoane (aproximativ 1 persoana/mp).

La această suprafață se mai adaugă suprafața utilă  de 48,98 mp (12,52 mp x 2 + 11,97 x2 ) a sasurilor de acces, respectiv suprafața de aproximativ 68,37 mp ( 36,87 mp + 31,50 mp) a grupurilor sanitare. Accesul în acestea se face prin uși duble, metalice  cu dimensiunile de 1,50 m x 1,80 m. Pentru fiecare adăpost de protecție civilă s-a prevăzut câte o ieșire de salvare, la care evacuarea se face printr-un gol de 70 x 70 cm, protejat cu oblon metalic etanș.

ADVERTISEMENT

Fiecare adăpost este prevăzut cu câte o instalație care asigură ventilarea mecanică și filtroventilarea aerului introdus în adăposturi”, se arată într-un răspuns al reprezenților Sectorului Monumente și Construcții Bisericești din cadrul Patriarhiei Române pentru FANATIK.

Conform informațiilor FANATIK, adăposturile antiatomice de sub Catedrala Mântuirii Neamului sunt dotate cu o ieșire de rezervă care este legată de un tunel subteran, prin care se poate ieși la 50 de metri de catedrală.

ADVERTISEMENT

Orașul de sub catedrală: două săli polivalente, 42 de cripte și un muzeu

Buncărele fac parte dintr-un ansamblu ceva mai mare care formează, în sine, un mic oraș subteran. Sub placa de la parter au fost proiectate două săli polivalente dotate cu altare, care vor funcționa ca biserici. Una este situată la 16 metri adâncime iar cealaltă la 11 metri.

De asemenea, în perimetrul de la subsol mai sunt construite 42 de cripte, un muzeu al creștinismului și diverse spații pentru comunicare media. Totul este desfășurat pe o lungime de 126 metri pătrați, ceva mai mare decât un teren de fotbal.

ADVERTISEMENT

Structura subterană a Catedralei Mântuirii Neamului a fost realizată peste o fundație săpată în 2007, la o adâncime de 24 de metri. Doar fundația a ”înghițit” 25.000 de metri cubi de beton și 5.000 metri de armătură, iar în 2009 s-a turnat postamentul, o structură masivă de beton în formă de cruce, proiectată să reziste inclusiv la un cutremur de 8 grade.

Cele 4 adăposturi nu sunt încă funcționale

Aceste detalii tehnice fac din Catedrala Mântuirii Neamului una din cele mai sigure clădiri din România și ar putea reprezenta un element important de refugiu în cazul nefericit al unui atac nuclear sau al unui bombardament.

Cu toate acestea, adăposturile nu sunt încă funcționale, au precizat reprezentanții Patriarhiei Române au transmis pentru FANATIK. În prezent este realizată doar structura de rezistență a acestor adăposturi, acestea nefiind funcționale, întrucât catedrala este în lucru, recepția la terminarea lucrărilor urmând a fi realizată dupa finalizarea tuturor lucrărilor”, susțin reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române.

Catedrala Mântuirii Neamului este o clădire înaltă de 120 de metri și 126 metri în lungime. Este cu 34 de metri mai înaltă decât Palatul Parlamentului, fiind comparabilă cu un bloc cu 30 de etaje. Capacitatea maximă a clădirii, calculată de proiectanți, este de 5.000 de persoane. Catedrala va avea propriul heliport și două săli multifuncționale dotate cu altare. Costul total estimat depășește 200 de milioane de euro.

Bucureștiul mai are două adăposturi antiatomice

În afară de adăpostul de sub catedrală, în Bucureștiul mai are două buncăre antiatomice, legate între ele printr-un sistem de tip tunel. Primul se află sub Palatul Parlamentului și cel de-al doilea sub actualul sediu al Ministerului Apărării Naționale.

În cazul unei crize nucleare, adăpostul de sub Palatul Parlamentului, situat la nivelul -2 al clădirii, devine un veritabil ”centru de comandă” al României, el fiind proiectat ca zonă de refugiu pentru Președintele României și alți conducători politici.

ADVERTISEMENT