Pentru cei care se află în căutarea unor metode mai puțin convenționale de a face bani, soluțiile pot fi adesea surprinzătoare și inovative. De exemplu, într-un oraș, autoritățile locale au decis să ofere recompense în schimbul țânțarilor. Insectele, însă, trebuie să se ridice la anumite standarde.
Te-ai gândit vreodată că poți primi bani în schimbul unor insecte? Ei bine, acest lucru este posibil în Filipine. Carlito Cernal, liderul comunității Barangay Addition Hills, a anunțat o recompensă de un peso, echivalentul a mai puțin de 2 cenți americani, pentru fiecare grup de cinci țânțari capturați.
Această măsură a fost introdusă ca răspuns la tragedia în care doi studenți din localitate au pierdut viața din cauza febrei dengue, iar autoritățile încearcă să prevină răspândirea bolii prin implicarea activă a locuitorilor, scrie BBC.
El a evidențiat că această inițiativă se adaugă altor măsuri de prevenire deja implementate, cum ar fi igienizarea străzilor și eliminarea acumulării de apă stagnată, unde țânțarii care transmit febra dengue își depun ouăle.
Recompensa este oferită pentru capturarea țânțarilor vii sau morți, dar și a larvelor acestora. Insectele adunate vor fi distruse printr-un tratament cu lumină ultravioletă, asigurând astfel eliminarea eficientă a acestora.
Departamentul de Sănătate din Filipine (DOH) a transmis că „apreciază eforturile constructive ale autorităților locale în combaterea dengue”, însă nu a oferit o evaluare cu privire la eficacitatea ideii de a oferi recompense pentru țânțari.
„Îi îndemnăm pe toți cei interesați să se consulte și să se coordoneze cu ofițerii de sănătate locali sau cu biroul regional al DOH din zona lor pentru practici bazate pe dovezi despre care se știe că funcționează”, au afirmat specialiștii.
Carlito Cernal a mărturisit că măsura, deși neconvențională, măsura este necesară pentru protejarea comunității. În mediul online, însă, faptul că oamenii vor primi recompense pentru țânțari a devenit subiect de glume.
„Un țânțar va fi respins dacă are o singură aripă?”, este comentariul pe care un internaut l-a lăsat pe social media. De altfel, în Barangay Addition Hills, o zonă dens populată cu aproape 70.000 de locuitori pe doar 162 de hectare, autoritățile au anunțat recent 44 de cazuri de febră dengue.
În Filipine, răspândirea dengue s-a intensificat, înregistrându-se peste 28.000 de cazuri confirmate până la 1 februarie, o creștere alarmantă de 40% comparativ cu anul trecut.
În formele sale critice, febra dengue poate duce la sângerări interne severe, având consecințe fatale. Printre semnele acestei infecții se numără migrenele puternice, stările de greață și durerile acute resimțite în mușchi și articulații.