În 2047, soarta unuia dintre cele mai frumoase orașe din lume s-ar putea schimba radical. Viitorul politic și economic este incert, iar decizia stă în mâinile autorităților. În funcție de alegerile din următoarele decenii, se va decide și direcția acestui oraș.
Hong Kong este una dintre metropolele fascinante ale lumii și un adevărat centrul financiar. Constituția orașului Hong Kong a intrat în vigoare în 1997 și se pare că în 2047, aceasta va expira.
2047 este un an care deja îi preocupă pe locuitorii Kong Kong-ului, dar și pe investitorii de aici. Hong Kong are o populație de 7.5 milioane de locuitori, iar datorită faptului că este un centru dezvoltat de afaceri, mulți investitori și-au pus banii în joc aici. În 2047, atunci când va expira acordul de retrocedare a teritoriului către Marea Britanie, viitorul tuturor este incert.
Poate că nu multă lume știe, dar Hong Kong-ul de astăzi a trecut prin multe transformări. Inițial, în 1842, Hong Kong a ajuns în posesia Marii Britanii, după ce China a suferit o înfrângere în primul Război Anglo-Chinez. După ce de-al doilea Război Anglo-Chinez, sub dominația Marii Britanii a mai ajuns și Kowloon.
În 1898, Marea Britanie a decis să închirieze toate teritoriile din jurul lui Kowloon, cunoscute în istorie sub numele de ”Noile Teritorii”. Perioada de închiriere se întindea pe 99 de ani, urmând ca la final, toate teritoriile să îi returnate Chinei. Pe parcursul celor 99 de ani, Kong Hong s-a dezvoltat puternic și a devenit centru financiar global, statut pe care îl are și azi.
În 1982, Londra și Beijing au dat startul negocierilor pentru retrocedarea orașului. China a garantat că va permite Hong Kong-ului să aibă autonomie, exceptate fiind domeniul afacerilor interne și cel al apărării. Astfel, Hong Kong a devenit o regiune specială a Chinei, care are un statut juridic distinct.
În 1982, China a agreat ca Hong Kong să se bucure de principiul ”o țară, două sisteme”. După expirarea acordului în 2047, cu toții se întreabă în ce măsură și dacă acest principiu va fi mai respectat.
Chiar dacă anumiți oficiali susțin că acest principiu nu se va schimba, se pare că sunt necesare anumite imbunătățiri pentru ca Hong Kong să poate ajunge la potențialul său maxim. Întrebarea de pe buzele tuturor este dacă în următoarele două decenii Hong Kong se va integra în sistemul Chinei sau se va bucura, în continuare, de autonomie.