Orașul celebru din România care s-a depopulat masiv în ultimii ani, deși turiștii îl vizitează în număr mare. Era puternic industrializat în trecut și avea numeroase fabrici. În prezent, este apreciat de către iubitorii de sporturi de iarnă.
Azuga, cel mai mic oraș din județul Prahova, cu o populație estimată la 3.901 locuitori, este o adevărată perlă a turismului românesc, dar s-a depopulat masiv în ultimii ani.
În urmă cu un deceniu, orașul avea mai mult de 4.000 de locuitori, și anume 4.400, potrivit recensământului din 2011. În 2022, 5.200 de persoane locuiau în orașul Azuga.
Orașul e situat pe Valea Prahovei, la confluența cu râul Azuga, la poalele Munților Bucegi și Munților Baiului. În fiecare iarnă, turiștii vin în acest loc pentru a schia.
În trecut, Azuga se numea “Între Prahove” și e situat la 903 de metri altitudine, având suprafața de 83 de kilometri pătrați. Este un oraș cunoscut în România datorită pârtiilor de schi, luate cu asalt de turiști de ani buni. În trecut, era un oraș puternic industrializat.
De-a lungul timpului, în Azuga s-au construit mai multe fabrici. Una dintre acestea era Fabrica de Sticlă, construită de Aslan în 1830, dar a fost închisă după numai câteva luni.
Banul Filipescu, proprietarul moşiei, a încercat apoi să o închirieze unui bucureștean, însă acesta a dispărut înainte ca producția să fie reluată. În 1879, a fost construită o altă fabrică de sticlă, care avea în jur de 250 de angajați, cei mai mulți din Boemia.
Au fost construite apoi fabrica de cașcaval (1882), fabrica de var hidraulic (1885), abrica de ciment (1885), fabrica de postav (1887) și fabrica de salam (1877). Acestea nu au fost singurele, întrucât au apărut și fabrica de cherestea (1888), fabrica de şampanie (1892) şi fabrica de şamotă (1908).
Cea mai importantă dintre ele a fost, însă, fabrica de bere. Aceasta a fost ridicată în perioada 1898 – 1900 de către specialistul de origine germană Grundt. A fost construită pe domeniile regale de la Azuga, de către firma Grundt, Rădulescu & Co.
Fabrica a fost devastată în Primul Război Mondial, însă a fost refăcută destul de repede. În 1927, era pe locul trei între fabricile de bere din țară.
Berea de aici era produsă după metoda fermentării naturale, de 70 de zile şi cu apă de munte din zonă, captată din trei izvoare din staţiune, Stâna, Glodul, şi pârâul Azuga.
Avea un gust special și o calitate de care oamenii nu se îndoiau. Din acest motiv, mulți bucureșteni veneau în Azuga pentru a-și cumpăra această bere.
Chiar și soții Ceaușescu adorau această bere. Cei doi primeau, în fiecare săptămână, un transport special de bere de la Azuga, iar băutura era atent controlată de muncitori, securiști și medici, notează adevarul.ro.
În anul 1989, se produceau anual aproape 400.000 de hectolitri de bere. Din păcate, la nici 20 de ani după, în 2008, fabrica era aproape falimentară, iar producția doar locală.
Producătorul american SABMiller (Ursus Breweries), cel mai mare producător de bere din lume, a achiziționat marca Azuga pentru suma de 7,1 milioane de euro. La puțin timp de la această achiziție, activitatea fabricii din Azuga a fost oprită, mutată apoi la Brașov.
Spațiile fabricii au fost închiriate pentru alte activități. Fabrica de bere avea, la momentul închiderii, 170 – 180 de angajați, iar producția era de 200.000 de hectolitri.
Deși Azuga a fost părăsită de mulți locuitori în ultimii 20 de ani, este o stațiune foarte căutată de turiști, mai ales de cei care vin să practice sporturile de iarnă.
În Azuga se află 7 pârtii de schi, având o lungime totală de 7 kilometri, precum și 7 instalații de cablu (4 kilometri). Domeniul schiabil cuprinde pârtii de dificultate ușoară și medie.
Acestea sunt Cazacu Teleski, Cazacu Variantă, Babyski Cazacu, Sorica, Sorica Teleski, Sorica Sud şi Sorica La Stână. Toate dispun de instalații de produs de zăpadă artificială, tunuri și lănci. În plus, Sorica Teleschi are și nocturnă.