Orașul din România care s-a depopulat masiv. Cândva, a fost un pol al industrializării, însă, acum, mai are doar câteva mii de locuitori.
Azuga a fost multă vreme unul dintre cele mai cunoscute orașe din România. Peisajul splendid l-a ajutat să se facă imediat remarcat și să atragă mii de turiști atât de la noi din țară, cât și din afară.
Înainte de a fi cunoscut drept Azuga, orașul era numit ”între Prahove”. În trecut, orașul nu era cunoscut doar datorită peisajului montan și pârtiilor de schi, ci și datorită băuturilor care lua naștere aici.
După rețete și metode speciale, în Azuga se producea vin select, dar și berea care era pe placul lui Nicolae Ceaușescu. Dictatorul avea o slăbiciune pentru berea din Azuga, astfel că primea în fiecare săptămână un transport special.
Azuga numără 3.901 de locuitori și este cel mai mic oraș din Prahova. Populația din Azuga scade la an la an, potrivit recensămintelor. În 2002, de exemplu, orașul din Prahova număra 5.200 de locuitori.
În prezent, este un adevărat magnet pentru iubitorii sporturilor de iarnă. În fiecare an, în plin sezon, Azuga îi primește cu brațele deschise pe turiștii dornici de distracție.
Potrivit scrierilor, primii oamenii au început să își facă apariția în Azuga în secolul al XVIII-lea. Primul locuitor al orașului, potrivit adevarul.ro, a fost Gheorghe Zangor și tot el a fost și cel care a ridicat prima casă în Azuga.
De-a lungul timpului, Azuga a început să prindă contur și să se dezvolte. Au început să se ridice diverse fabrici, prima fiind Fabrica de Sticlă, construită în 1830. Câțiva ani mai târziu, în 1879, s-a ridicat o a doua fabrică, tot de sticlă, care avea 250 de angajați.
Acesta a fost doar începutul etapei de modernizare din Azuga. Au mai fost ridicate fabrica de var, fabrica de salam, fabrica de șamotă, fabrica de cherestea, dar și altele. Dintre toate, cea mai importantă fabrică a fost fabrica de Bere.
În perioada 1898 – 1900, a fost ridicată fabrica de Bere din Azuga. Pentru ca fabrica să își deschidă punct de lucru în Azuga, a fost nevoie ca Peter Schesser să îl convingă pe berarul Grundt să se mute din Brașov, aici.
Fabrica de Bere din Azuga a trecut prin multe și a fost distrusă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. A fost refăcută, iar la scurt timp, a ajuns să fie a treia cea mai mare fabrică de bere din țară.
Berea de la Azuga era făcută după o rețetă specială care a fost mult timp pe placul românilor. Bucureștenii veneau des în Azuga pentru a-și reface stocul de bere. În 2008, din păcat, fabrica a fost la un pas de faliment și a început să producă doar la nivel local.
În prezent, doar poveștile unor localnici mai amintesc de perioada de glorie industrială din Azuga. Acum, orașul a devenit un punct de atracție turistică și este mereu animat de vizitatori.