Orașul care a avut parte de o soartă tristă. Cândva a fost populat de mii de locuitori, însă, acum, a ajuns să fie pustiu. Aici, o casă costă puțin peste 20.000 de euro, dar cumpărătorii se lasă așteptați.
Multe orașe cândva prospere au ajuns să fie date uitării. Motivele pentru care sunt abandonate în prezent sunt multiple, dar cel mai întâlnit este declinul economic. În această situație se află un orășel din nordul Marii Britanii, care acum arată ca desprins dintr-un film horror.
Youtuberul David Burnip, cunoscut în mediul online sub numele de Wandering Turnip, are o pasiune pentru orașele abandonate. Acesta a explorat în urmă cu puțin timp Horden, un oraș situat în comitatul Durham, pe malul mării.
Cândva, Horden a fost o comunitate minieră prosperă. Din păcate, declinul lui a început să se resimtă odată cu dispariția industriei miniere. În prezent, casele de aici se vând la jumătate din valoarea pe care o avea cu câțiva ani în urmă. Unele dintre ele costă chiar și 20.000 de euro.
”Horden este un fost oraș minier. Mina de cărbune de aici a fost deschisă în anul 1900 și a funcționat pe tot parcursul secolului XX. La un moment dat, mina avea 4.000 de angajați. Acum, majoritatea au plecat, iar străzile sunt pustii și clădirile sunt baricadate.”, a povestit youtuberul.
Horden s-a numărat printre cele mai prospere orașe din nordul Angliei. Timp de trei decenii la rând, mina a deținut recordul european pentru cea mai mare cantitate de cărbune extrasă într-o singură zi dintr-o singură mină.
Horden a fost un adevărat centru industrial, iar perioada de glorie a durat până în 1987, anul în care mina s-a închis. Toți muncitorii, dar și restul populației care depindea de veniturile minerilor au fost nevoiți să plece pentru a-și găsi de muncă în altă parte.
În momentul în care Horden a început să rămână fără locuitori, prețul caselor a scăzut dramatic. O casă situată pe Sixth Street a fost listată la 30.000 de euro în aprilie anul trecut. Când a fost vândută ultima dată, în februarie 2008, prețul său era de 65.000 de euro.
În prezent, de perioada de glorie a orașului Horden mai amintește doar o statuie a unui miner. Aceasta poartă numele de ”Marram”, cuvânt care în dialectul local înseamnă ”prieten”. Statuia îl înfățișează pe miner cu inima smulsă din piept, un simbol al modului în care închiderea minei a distrus spiritul comunității pline de viață din Horden.