Poluarea este o problemă cu care se confruntă multe țări din lume. Există, însă, un oraș în care nivelul a atins un nivel istoric, peste nivelul acceptabil de Organizația Mondială a Sănătății.
Aerul din Lahore, al doilea cel mai mare oraș ca mărime din Pakistan, a atins un nivel record, de peste 80 de ori mai mare decât cel acceptat de OMS.
Un reprezentant al guvernului pakistanez a transmis că indicele de poluare a atins un nivel îngrijorător de mare vineri, respectiv 1.067, urmând să scadă până la 300 sâmbătă dimineață.
Clasamentul global explică faptul că ce depășește indicele 180 înseamnă aer „rău”, astfel că până și nivelul de 300 este cu mult exagerat.
Jahangir Anwar, expert în domeniul protecției mediului, susține că „nu am atins niciodată un nivel de 1.000 în Lahore”.
Poluarea a fost cauzată de un nor de smog dens și foarte toxic care a acoperit nordul Indiei și estul Pakistanului. Acest lucru s-a întâmplat chiar cu câteva zile înainte de Diwali, un festival hindus celebrat cu petarde și artificii, chiar dacă acestea sunt interzise tocmai din considerente de protecție a mediului.
Luni, în Lahore, aflat la doar 25 de kilometri de India, s-a înregistrat un nivel al poluării de 500, considerat „foarte periculos”, de 65 de ori mai mare decât recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.
În momentul de față, Lahore este cel mai poluat oraș din lume, potrivit IQAir.
Poluarea masivă poate duce chiar și la deces. I s-a întâmplat în 2013 unei fetițe în vârstă de nouă ani din Marea Britanie. Copila a murit din cauza unor crize violente de astm asociate cu poluarea aerului.
Ea a fost expusă timp îndelungat unor niveluri mult prea ridicate de azot și particule în suspensie. Înainte de deces, starea ei de sănătate s-a degradat vizibil, lucru ce a necesitat internări repetate în spital. După deces, părinții fetiței au dat statul britanic în judecată, iar în 2020 au reușit să convingă instanța că poluarea a contribuit la decesul acesteia.