În ultimii ani, marile orașe europene au fost invadate de cerșetorii români care s-au răspândit ca ciupercile după ploaie. De regulă, aceștia fac parte din grupuri infracționale care îi exploatează, iar ei, la rândul lor, terorizează populația orașelor în care se află.
Este și cazul orașului Utrecht, din Olanda, în inima căruia se află foarte mulți cerșetori români ce stau zilnic cu pancarte identice din carton pe care scrie: ”Mi-e foarte foame. Dumnezeu să vă binecuvânteze”.
Acest lucru i-a determinat pe jurnaliștii cotidianului regional olandez De Stentor să realizeze o anchetă în care au urmărit timp de câteva luni activitatea grupului de cerșetori.
În urma investigației, aceștia au ajuns la concluzia că cerșetorii români sunt foarte bine organizați, iar programul lor este adaptat la orele de deschidere ale magazinelor, dar și la serile în care știu că oamenii ies la cumpărături.
Potrivit jurnaliștilor, majoritatea cerșetorilor dețin iPhone-uri pe care le țin ascunse sub pături ”în timpul programului de lucru”, iar atunci când trecătorii le oferă de mâncare aceștia o aruncă la gunoi.
De asemenea, ei spun că cerșetorii din Utrecht își încep ziua, de regulă, între 8.30 și 9.00, atunci când se răspândesc în diverse locuri din oraș. La ora 20:00, cel mai în vârstă dintre ei trece pe la fiecare, iar aceștia îl urmează într-o piațetă, unde pun toți banii obținuți în ziua respectivă, într-un sac.
Mai mult, cotidianul notează că uneori, cerșetorii se strâng într-un parc din Westplain, unde sunt luați de microbuze înmatriculate în România și Suedia.
Ce le-a atras atenția celor de la De Stentor, este faptul că în ziua în care naționala Olandei a jucat împotriva României, la Campionatul European de Fotbal din Germania, niciun cerșetor român nu a fost văzut pe străzile din Utrecht.
Nu se știe cu exactitate câți bani reușesc aceștia să câștige, deoarece există cazuri în care nu primesc nimic ore în șir. Însă, un cerșetor român pe nume Radu le-a mărturisit jurnaliștilor că pe zi câștigă în jur de 30-40 de euro, iar într-o zi bună suma se ridică și 60 de euro sau poate mai chiar mai mult.
Polițiștii olandezi sunt de părere că în spatele acestor cerșetori se află o grupare infracțională care îi exploatează, însă până acum nu au reușit să dea de urma liderilor.
”Anchetatorii sunt convinși; sunt grupări infracționale care îi exploatează la maximum”, spun jurnaliștii cotidianului regional olandez.
Oamenii legii îi îndeamă pe cetățeni să nu le mai dea bani cerșetorilor, ”continuând să ofere bani acestor grupuri, oamenii întrețin o întreagă rețea de grupuri organizate”.