Orașul din Europa care pare desprins din filme. Clasicele acoperișuri au fost înlocuite de păduri urbane, iar locuitorii de aici își delectează zilnic privirile cu adevărate grădini suspendate.
Un oraș din Europa este cu mult înaintea celorlalte. Aici, a fost pus în aplicare un proiect îndrăzneț, care a vizat transformarea acoperișurilor. Nu a fost vorba doar de înlocuirea materialelor, ci de tranziția către un adevărat ecosistem urban.
Basel, faimosul oraș din Elveția, se transformă într-un exemplu pentru toate zonele urbane din Europa și nu numai. Clădirile de aici se pot lăuda cu păduri urbane, vegetația fiind prezentă pe toate acoperișurile din oraș. Astfel, cât vezi cu ochii, vei observa o imensă grădină suspendată.
Dincolo de faptul că este un plus pentru arhitectură, ecosistemul urban a fost gândit ca o soluție la schimbările climatice. În acest fel, Basel poate spune că este pregătit să înfrunte provocările climatice, îmbunătățind calitatea vieții locuitorilor.
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că în marile orașe, betonul este la tot pasul. Spațiile verzi au devenit o raritate, iar împreună cu poluarea și expansiunea urbană, sunt adevărate capcane pentru locuitori. Tocmai de aceea, Basel a decis să schimbe totul și să investească într-un ecosistem urban.
Basel a demonstrat că nu este nevoie de extinderea parcurilor, ci este suficient ca acestea să fie mutate în locuri cheie. În cazul orașului elvețian, vorbim de acoperișurile clădirilor. În acest fel, Basel s-a asigurat că se apropie de cei 26 mp recomandați de Uniunea Europeană ca fiind alocați spațiilor verzi.
Cea mai ”verde” țară din Europa continuă să fie Norvegia. Într-un context al poluării și al schimbărilor climatice, Norvegia și-a păstrat poziția datorită conservării pădurilor, lacurilor și a tuturor spațiilor verzi. Din păcate, nu același lucru se poate spune și despre România.
În România, situația spațiilor verzi din marile orașe este una îngrijorătoare. În multe zone urbane, acestea sunt prezente în proporție mult mai mică decât recomandarea Uniunii Europene. De exemplu, în București, fiecare locuitor are 9 mp de spațiu verde, cu mult sub limita recomandată de OMS.