Life

Orașul din inima României care adăpostește un adevărat secret. Ani de zile a fost ascuns de ochii curioșilor. E o rețea întreagă de tuneluri subterane

Ce oraș din inima României adăpostește un adevărat secret? Este alcătuit dintr-o rețea de tuneluri. Ani de zile a fost ascuns de ochii curioșilor.
08.06.2024 | 15:00
Orasul din inima Romaniei care adaposteste un adevarat secret Ani de zile a fost ascuns de ochii curiosilor E o retea intreaga de tuneluri subterane
Orașul este plin de mister. Sursa foto: facebook
ADVERTISEMENT

Un oraș din inima României este o adevărată comoară a țării. Asta pentru că este încărcat de istorie, legende și de o varietate de tuneluri care astăzi adăpostec galerii de vinuri vechi. Acestea sunt realizate după metoda Champenoise.

În ce oraș din România sunt mulțimi de tuneluri în care se găsesc vinuri spumoase

Orașul este unul turistic, principalele puncte de atracție fiind Hrubele lui Ștefan cel Mare. Construcția acestora este atribuită fostului domnitor al Moldovei. Au fost descoperite de români târziu, abia după Al Doilea Război Mondial.

ADVERTISEMENT

Hrubele lui Ștefan cel Mare se găsesc în orașul Panciu, din județul Vrancea și au fost identificate în 1949. Sunt săpate la 24 metri adâncime și făcute din pământ lutos. În Primul Război Mondial, erau utilizate pentru adăpostirea muniției, dar beciurile au rămas intacte.

În 1953, hrubele s-au trasformat în spații pentru păstrarea vinurilor și tot în același an s-a realizat instalația de electrificare. Din galeria principală, care are 500 de metri, pleacă alte 36 de galerii, care se întind peste 3 kilometri.

ADVERTISEMENT

Din 1968, în hrubele din orașul Panciu s-au adus butelii de șampanie pentru învechire și tot în același an s-au extins galeriile cu încă 3000 de metri. Peste 3 milioane de sticle sunt adăpostite acum, iar temperatura este una costantă încât să nu se deterioreze, între 11 și 12 grade Celsius.

Vinul din hrube este atent păstrat și are programe de vizită. În timpul acestora se pot degusta patru tipuri de șampanie: două albe, două roz, dulce și demidulc. De asemenea, se poate urmări procesul tehnologic cu fazele de limpezire, linia de îmbuteliere și etichetare.

ADVERTISEMENT

Misterul hrubelor de la Panciu

Văzute de sus, hrubele de la Panciu alcătuiesc un postament în a cărui continuare apare o cruce. Se crede că aceste tuneluri ar data de pe vremea tracilor, a strămoșilor dacilor, iar forma de cruce ar semnifica practicarea unei forme primare de creștinism.

Potrivit hotnews.ro, sunt specialiști care au lansat ipoteza că în zona Ireștiului ar fi fost capitala vechii Tracii. În plus, s-au descoperit și galerii care legau capitala de Măgura Odobeștilor și treceau și pe lângă Mânăstirea Brazi.

ADVERTISEMENT

S-au mai identificat și părți subterane sub formă de chilii sau chiar sub formă de bucătării subterane. Inclusiv un paraclis subteran s-a găsit, cu o trapă secretă care ducea spre Măgura, prin care puteau fugi călugării.

ADVERTISEMENT
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu...
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu un politician foarte controversat la Hilton Budapesta
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay.
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay. "Preţuri la fel de mari ca în Italia"
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi...
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi a ajuns să lucreze ca şofer
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui...
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui Donald Trump. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit...
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit din minți
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al soțului și al fiului ei. ''Îți spunem adio, iubirea noastră!''
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör:...
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör: „Nu mai este cale de întoarcere”
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție...
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție socială. „Să adaugi ani vieții și viață anilor”