Un oraș din România are un aspect similar cu zone din Germania. Deși face parte de pe lista unora dintre cele mai subapreciate destinații din țară, istoria lui este una bogată, iar cândva era foarte apreciat de străini, mai ales de către aristocrați.
În acest loc s-a născut cel mai apreciat poet român, Mihai Eminescu. Așa cum probabil v-ați dat deja seama prin prisma acestui indiciu, este vorba despre Botoșani, care astăzi este privit cu semne de întrebare de către multe persoane.
Însă, pe cât de controversat este municipiul acum, mulți își schimbă impresia de cum pun piciorul aici. Orice turist pasionat de atmosfera de Belle Epoque, de istorie, de arhitectură sau de oameni cu inimă mare va descopri o adevărată comoară.
Târgul din Botoșani este un reper turistic atrăgător și astăzi. Cu toate că a rămas amprenta sistematizării comuniste, se mai regăsesc cartierele muncitorești care au sufocat vechiul oraș, târgul te va transpune într-o atmosferă plăcută, de odinioară.
Botoșaniul este foarte cochet și are un parfum de epocă, pe care l-a păstrat încă din perioada Vechiului Regat. Este printre puținele orașe din regiunea Moldovei care te introduce într-o lume de demult, pe unde pășeau mari boieri sau chiar marele poet Mihai Eminescu.
Secolul al XIX-lea a fost perioada de glorie a Botoșaniului. Aceasta s-a diminuat spre finalul secolului XX. Inclusiv atunci când avea loc Primul Război Mondial (1914-1918) Botoșaniul era privit foarte bine, mai ales pentru industria diversificată.
În Vechiul Regat, Botoșani avea ateliere meșteșugărești, mori de abur, fabrică de bere, fabrică de zahăr, foarte apreciate pentru calitatea produselor pe care le ofereau, în ”Epoca de aur”. În plus, Botoșaniul avea atunci și 12 tipografii, un magazin universal, un dealer auto, dar și librării multe, societăți muzicale, bănci comerciale sau chiar și o lojă masonică, potrivit Adevărul.
Botoșaniul a fost construit în stil arhitectonic nemțesc, fiind considerat un mic Leipzig, oraș situat în estul Germaniei și unde între 16 și 19 octombrie 1813 s-a desfășurat unul dintre cele mai cunoscute evenimente istorice, bătălia de la Leipzig.
Specialiștii susțin că Botoșaniul era singura așezare urbană de la est de Carpați cu aspect de burg german. Asta pentru că mulți evrei putred de bogați și inclusiv armeni aveau afaceri prospere aici și și-au construit case impozante, în stil Seccesion sau Art Nouveau.
”Fiecare casă impozantă, a oamenilor bogaţi ai Botoşaniului, avea un salon, unde se petrecea cu diferite ocazii. Erau ca nişte săli de bal ceva mai mici, dar care puteau găzdui o adunare festivă. Ţinutele erau fastuoase, aduse din Viena, Paris sau Berlin. Erau oameni care-şi permiteau şi haine scumpe şi puteau servi şi tot felul de delicateste la masă”, potrivit istoricului Gheorghe Median.