Life

Orașul din România care a fost abandonat. Un bloc întreg se vinde cu prețul unei garsoniere. Cine mai trăiești aici

Orașul prosper din România care s-a confruntat cu un declin catastrofal. În prezent, familiile care locuiesc aici pot fi numărate pe degetele de la o mână.
30.06.2024 | 15:00
Orasul din Romania care a fost abandonat Un bloc intreg se vinde cu pretul unei garsoniere Cine mai traiesti aici
Orașul prosper din România unde, în prezent, totul pare desprins din scenariile apocaliptice. Sursa foto: captură Youtube
ADVERTISEMENT

Cu toții știm că prețurile de pe piața imobiliară au explodat. Ei bine, într-un oraș din România, imobilele se vând la prețuri foarte mici. Nici nu este de mirare, având în vedere că zona este considerată una ”fantomă”.

Orașul din România care a eșuat din cauza ambițiilor politice

Poate că pare greu de crezut, dar într-un oraș din România, prețurile imobilelor sunt extraordinar de mici. Dacă în Capitală abia îți permiți o garsonieră cu 50.000 de euro, aici, cu aceiași bani, îți poți cumpăra un întreg bloc.

ADVERTISEMENT

Oferta de nerefuzat vine din Anina, un oraș fantomă care a trecut prin multe transformări. Deși se află într-o arie naturală protejată, nu multă lume se arată interesată să locuiască aici.

Orașul Anina are o poveste, pe cât de interesantă, pe atât de tristă. În perioada comunistă, aici s-au descoperit importante zăcăminte de șist bituminos. Acesta nu a fost studiat suficient, dar se pare că asta nu i-a împiedicat pe comuniști să dezvolte planuri mărețe.

ADVERTISEMENT

Pe vremea dictatorului Nicolae Ceaușescu, Elena Ceaușescu a considerat că este o idee bună să exploateze resursele de șist bituminos pentru a produce energie electrică. Apoi, tehnologia aceasta urma să fie vândută în Orient. Ideea a luat naștere după ce cuplul Ceaușescu a vizitat China și a aflat că marea țară asiatică nu dispune de tehnologie pentru a pune în valoare șistul bituminos.

Inițial, proiectul părea promițător. Tocmai de aceea, pentru conturarea lui, a fost alocat un miliard de dolari. Responsabil cu implementarea ideii a fost Iliei Verdeț. Pe măsură ce proiectul avansa, Elena Ceaușescu s-a opus vehement importurilor și a dispus utilizarea exclusivă a resurselor interne.

ADVERTISEMENT

Termocentrala din Anina a dus la declinul catastrofal al orașului

Proiectul era, pe alocuri, nerealist. Termocentrala a fost amplasată în vârful muntelui, iar pentru răcirea ei era nevoie de 40.000 de tone de apă pe oră. Din păcate, în zonă nu exista nicio sursă de apă.

În ciuda tuturor inconvenientelor, planul a fost dus la capăt, iar termocentrala din Anina a fost construită. La scurt timp după, a fost nevoie de personal, așa că oamenii au venit din toate zonele țării ca să lucreze aici.

ADVERTISEMENT

Un mare avantaj a fost reprezentat de salariu. Muncitorii din termocentrală câștigau și de 3 ori mai mult decât un medic sau un profesor. Pentru a le fi ușor să vină la muncă, pentru ei a fost construit un oraș, pe numele său Orașul Nou Anina. Începutul lui a fost unul prosper, locuitorii bucurându-se de fel de fel de activități, inclusiv de concertele unor artiști mari.

La scurtă vreme după construirea ei, termocentrala a ajuns să aibă 8.000 de muncitori. La un moment dat, în 1988, motorul de la generatorul turbinei s-a ars, iar acesta a fost începutul declinului. Oamenii au fost disponibilizați, iar ceea ce a mai rămas din centrală a fost vândut la licitație.

În prezent, în Orașul Nou Anina mai locuiesc foarte puține familii. Sunt cei care nu s-au putut desprinde de acest loc și cei care s-au obișnuit cu sărăcia zonei. Întregul peisaj pare unul apocaliptic, cu blocuri neterminate.

Totuși, Orașul Nou Anina are ceva ce îl face unic în Europa. Și anume, orașul în sine este un tezaur palentologic, unde flora și fauna sunt vechi de mai bine de 200 de milioane de ani.

ADVERTISEMENT