News

Județul din România care a intrat în stare de alertă din cauza gunoiului. Motivul pentru care operatorul de salubrizare refuză să îl mai ridice

Un județ din România a intrat în stare de alertă din cauza gunoiului. Operatorul de salubritate nu vrea să îl mai ridice. Care e motivul?
11.06.2024 | 23:48
Judetul din Romania care a intrat in stare de alerta din cauza gunoiului Motivul pentru care operatorul de salubrizare refuza sa il mai ridice
Orașul din România care a intrat în stare de alertă din cauza gunoiului. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Județul din România care a intrat în stare de alertă din cauza gunoiului se confruntă cu mari probleme. Operatorul de salubritate de aici refuză să îl mai ridice. Care este motivul și cum s-a ajuns într-o astfel de situație?

Județul din România care a intrat în stare de alertă din cauza gunoiului

Dacă până acum au auzit de stare de alertă doar în perioada pandemiei, iată că există și alte situații excepționale. Exemplu este chiar județul din România care a intrat în stare de alertă din cauza gunoiului.

ADVERTISEMENT

Cum a fost posibil așa ceva? În primul rând este vorba despre județul Brăila. Aici, Consiliul Județean a declarat stare de alertă pentru 30 de zile. Motivul îl reprezintă faptul că operatorul de salubritate nu vrea să mai ridice deșeurile începând de luni.

De ce a fost însă nevoie de o măsură atât de drastică? Conform deciziei luate, având în vedere actuala situație, sănătatea populației ar putea fi afectată. De asemenea, se poate ajunge și la o poluare excesivă a mediului.

ADVERTISEMENT

”În temeiul dispoziţiilor art. 4^3 alineat 2, din OUG 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, declară starea de alertă la nivelul judeţului Brăila, începând de astăzi, 11 iunie 2024, pe o perioadă de 30 de zile, în baza acordului viceprim-ministrului, ministrul al afacerilor interne, şi a Hotărârii nr 12/11.06.2024 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Această situaţie a fost generată de întreruperea de către operatorul de salubritate a activităţii de colectare şi transport deşeuri, ceea ce duce la afectarea sănătăţii populaţiei şi poluarea excesivă a mediului”, a transmis, marţi seară, Prefectura Brăila.

ADVERTISEMENT

Motivul pentru care operatorul de salubrizare refuză să îl mai ridice

De ce nu mai vrea operatorul de salubrizare să mai ridice gunoiul? Se pare că firma a cerut o majorare de aproape 50% a tarifului. De cealaltă parte, autoritățile au refuzat o astfel de propunere.

O reacție în acest sens a venit și de la primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir. Acesta a confirmat faptul că s-a vorbit despre creșteri de tarif, însă nu atât de mari, ci ”doar în condițiile legii”.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, operatorul nu a fost de acord, astfel că în final, contractul a fost reziliat. Mai departe, odată cu decizia privind intrarea în stare de alertă, vor fi luate măsuri legale în regim de urgență ”pentru asigurarea continuităţii activităţii de colectare şi transport a deşeurilor pe raza judeţului Brăila”.

„Toate primăriile din judeţ, inclusiv Primăria Brăila, au menţionat că vor acorda creşteri de tarif doar în condiţiile legii! RER a notificat Primăria privind rezilierea contractului!

Primăria Brăila a câştigat în primă instanţă procesul cu RER şi s-a anulat notificarea de reziliere, fapt ce obligă RER să respecte contractul! RER a fost notificată că a pierdut procesul şi trebuie să adune gunoiul”, a transmis primarul din Brăila.

ADVERTISEMENT