Orașul din Romania cu o istorie impresionantă a trecut prin momente critice, dar a reușit să renască spectaculos. Orașul-cetate a reușit să se transforme dintr-un loc uitat într-o destinație vizitată de mii de turiști.
Alba Iulia este singurul municipiu reședință de județ din vestul României care a înregistrat o creștere a populației în ultimii ani, ajungând la aproximativ 65.000 de locuitori. Chiar dacă monumentele sale istorice se deteriorau văzând cu ochii, iar viitorul părea sumbru pentru această așezare istorică, investițiile în turism și infrastructură au revitalizat orașul.
În ultimul deceniu, Alba Iulia a avut o creștere foarte mare a numărului de locuitori din oraș, ajungând în prezent la 65.000, potrivit adevarul.ro. Doar Vaslui și Bistrița au mai înregistrat așa o expansiune a populației, conform rezultatelor Recensământului din 2021.
Cetate Alba Carolina care se găsește aici a cunoscut vremuri grele în anii ’80, când starea sa era descrisă în termeni dramatici.
„Piatra cetăţii Alba lulia a îmbătrânit, e bolnavă, putrezeşte!” scria Valentin Hossu Longin, în revista România Pitorească din 1984, potrivit adevarul.ro.
Specialiștii vremii erau alarmați de degradarea avansată a acestui monument istoric, care se manifesta prin deteriorarea sculpturilor, atacuri biologice, dezintegrare granulară, fisuri și exfolierea ale suprafețelor decorative.
Situația s-a înrăutățit și mai mult în anii ’90 din cauza lipsei de îngrijire și a actelor de vandalism. În plus, o mare parte din perimetrul său era ocupată de unități militare, scria pe atunci ziarul România Liberă. Șanțurile de apărare fuseseră transformate în depozite și “cimitire de mașini militare”, făcând imposibilă vizitarea completă a ansamblului istoric.
Abia în anii 2000 au început să se vadă transformări, când peste 50 de milioane de euro, majoritatea din fonduri europene, au fost investiți în restaurarea cetății. Aceste lucrări nu doar că au redat strălucirea vechilor edificii, dar au dus și la descoperiri arheologice importante, precum fundația unei biserici de rit răsăritean veche de peste un mileniu.
Dezvoltarea spectaculoasă a orașului a fost susținută și de investițiile majore în autostrăzi. Alba Iulia beneficiază acum de conexiuni directe cu orașe importante precum Cluj-Napoca, Sibiu, Deva, Târgu Mureș, Arad și Timișoara. De asemenea, calea ferată care traversează orașul a fost și ea modernizată cu fonduri europene și bugetul de stat.
În prezent, Alba Iulia este unul dintre cele mai vizitate orașe din vestul României. Vizitatorii sunt interesați în special de fortăreața Alba Carolina, unde pot admira cea mai veche catedrală romano-catolică din țară și se pot plimba printre ruinele din vremea dacilor și romanilor.
„Cetatea din Alba Iulia este un munte de istorie ce cuprinde o perioadă de peste 1800 ani! Sunt profund impresionată atât de istoria ei cât și de ce frumos este pusă în valoare”, a fost una din recenziile lăsate de o vizitatoare, conform sursei menționate.
„Este o cetate de dimensiuni imense, practic este ca un mic orășel în interiorul ei, cu biserici, muzee, locuri pentru evenimente, terase restaurante etc. Merită vizitată cel puțin o dată. Se poate parca în mai multe locuri lângă cetate, în funcție de intrarea pe care o alegi.
Pregătește-te pentru a umbla mult pe jos, distanțele sunt mari. Se poate vizita turnul catedralei romano-catolice. La întrarea principală, dinspre catedrala ortodoxă există un monument și un mic parc cu arteziană, unde fiecare alee poartă numele unei regiuni istorice din România”, a scris un alt vizitator.
„Trebuie să vezi Cetatea Alba Carolina, dacă nu ai văzut-o până acum. Este capitala evenimentelor istorice, locul în care s-a înfăptuit România. Ia-ți timp și vizitează muzeele, ruinele, documentele și cetatea cu totul. Este un loc extrem de frumos, bine amenajat, care te va cuceri”, menționează o altă vizitatoare.