Life

Orașul din România care atrage tineri și pensionari. A renăscut din propria cenușă, casele sunt ieftine, traiul liniștit și oamenii se mută aici și pentru aerul curat. E la nici două ore de București

Orașul din România care renaște din propria cenușă. Mulți tineri și pensionari își găsesc refugiul în acest oraș cu case ieftine și mediu liniștit.
08.06.2024 | 08:00
Orasul din Romania care atrage tineri si pensionari A renascut din propria cenusa casele sunt ieftine traiul linistit si oamenii se muta aici si pentru aerul curat E la nici doua ore de Bucuresti
Orașul din România care renaște din propria cenușă. Sursa foto - freepik.com
ADVERTISEMENT

Orașul din România renăscut din cenușă a devenit un refugiu atrăgător pentru tineri și pensionari deopotrivă. La o distanță mică de București, acest loc oferă o varietate de experiențe și peisaje care încântă pe oricine.

Orașul din România care a renăscut din propria cenușă. Mulți tineri și pensionari s-au mutat aici

Este vorba despre Câmpina, un oraș pitoresc așezat pe Valea Prahovei, la o oră distanță de condus din Capitală. Este o destinație captivantă atât pentru cei care îl aleg ca domiciliu, cât și pentru cei care îl vizitează.

ADVERTISEMENT

De cele mai multe ori, Câmpina nu primește atenția cuvenită. Bucureștenii care ajung pe Valea Prahovei se îndreaptă de obicei spre stațiuni montane precum Sinaia, Busteni, Predeal sau Azuga. Însă nu mulți știu că orașul Câmpina s-a dezvoltat semnificativ de-a lungul anilor și se bucură de o istorie foarte bogată.

În prezent, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică la 1 ianuarie 2019, Câmpina găzduiește în jur de 36.549 de locuitori. Prin urmare, în ceea ce privește populația, municipiul Câmpina ocupă poziția secundă în urma municipiului Ploiești.

ADVERTISEMENT

Bogat în resurse petroliere, Câmpina a fost locul unde s-au desfășurat în premieră numeroase evenimente marcante din istorie. De exemplu, în 1890 s-a construit aici prima schelă petrolieră din țară, iar în 1904 a fost înființată prima școală de maiștri sondori și rafinori din lume. În 1895, una dintre cele mai mari societatăți de petrol, „Steaua Română”, și-a stabilit sediul în Câmpina.

Ce poți vizita în Câmpina și împrejurimi

Natura din această regiune abundă în frumuseți naturale remarcabile. Cei care străbat aceste meleaguri pot admira minunile naturale precum Lacul Miresei sau Lacul Bisericii, Cheile Doftanei, Lacul Păltinoasa, Băile sărate Telega și Rapa Comorii.

ADVERTISEMENT

Printre cele mai importante locuri de vizitat se numără Biserica Sf. Nicolae si Casa Parohiala, Castelul Iulia Hasdeu, Casa Memoriala Nicolae Grigorescu, Rafinaria Steaua Romaniei și Muzeul B.P. Hasdeu.

Unul dintre cele mai populare atracții turistice, Castelul Iulia Hașdeu, are o poveste impresionantă. A fsot construi între anii 1894 si 1896 de către scriitorul Bogdan Petriceicu Hasdeu. Fiica sa, Iulia Hașdeu, era un copil remarcabil. La doi ani vorbea deja doua limbi străine, franceza și germana, iar la 11 ani absolvea Colegiul National ”Sfântu Sava” și conservatorul.

ADVERTISEMENT

La 12 ani, Iulia a plecat să studieze la Paris dar păstrează o legătură strânsă cu tatăl său prin intermediul scrisorilor. Bolnavă de tuberculoza, Iulia Hașdeu moare la 19 ani, iar tatăl ei se dedică întru totul spirismului. El era convins că acesta este singurul mod de a păstra legatura cu fiica sa, Iulia.

Una dintre legende spune că tânăra Iulia Hașdeu încă mai cântă la pianul castelului, sau că glasul lui Bogdan Hașdeu poate fi uneori auzit. El iese noaptea la geam și urlă ca un lup, strigându-și fiica.

De-a lungul istoriei, Câmpina s-a mândrit cu numeroase personalități culturale printre care Dimitrie Bolintineanu, Ion Heliade Rădulescu, George Coșbuc, Constantin Istrati, Geo Bogza, Nicolae Grigorescu și Bogdan Petriceicu Hașdeu.

ADVERTISEMENT