La ora actuală, România se confruntă cu discrepanțe uriașe de dezvoltare economică. Care este orașul considerat de analiștii economici drept unul dintre motoarele principale de dezvoltare a țării.
Conform datelor oficiale furnizate la finalul anului trecut, România a ajuns statistic Polonia la nivelul de salarizare. Țara noastră a depășit Ungaria la PIB per capita PPS.
Astfel, salariul mediu anual ajustat a fost de 17.739 de euro. Ungaria a avut nivelul de 16.895 de euro și Grecia 17.013 euro. Țara noastră s-a apropiat de venitul din Polonia (18.054 de euro), conform Eurostat.
”Motorul” țării noastre din punct de vedere economic este considerată a fi zona București – Ilfov. Aici s-a înregistrat una dintre cele mai rapide creșteri economice din Europa.
Fără îndoială, la această creștere economică din ultimii ani a contribuit Bucureștiul. Datele Eurostat arată că regiunea București-Ilfov a avut o creștere de peste 104% a produsului intern brut (PIB) între 2012 și 2022. Vorbim de una dintre cele mai dinamice economii regionale din întreaga Uniune Europeană. București – Ilfov se compară cu regiuni puternic industrializate din Irlanda, Polonia sau Ungaria.
Mai mulți factori vitali pentru societatea contemporană au contribuit la acest avans economic al Capitalei. Putem enumera aici investițiile masive în infrastructură, dezvoltarea sectorului IT și creșterea numărului de companii multinaționale. Acestea din urmă și-au mutat sediile în România.
În ultimul deceniu, zona București – Ilfov a beneficiat și de o forță de muncă bine calificată la care s-a adăugat o poziționare strategică pentru comerț și investiții externe.
În opoziție cu București – Ilfov avem zona de Sud-Vest Oltenia. În ultimul deceniu, aceasta a fost în topul regiunilor europene cu cele mai mari scăderi ale PIB-ului. S-a raportat aici o contracție economică de 11%, notează DC Business.
Într-o situație nu prea ”roz” găsim și regiunea Nord-Est. Este plasată, spun economiștii, printre cele mai slab productive zone din Uniunea Europeană, cu un nivel de productivitate de doar 21% din media UE.
Vorbim de una dintre cele mai scăzute valori din întreaga Europă. Salariul mediu pe oră este de doar 5,5 euro în Nord-Est, cea mai mică valoare din întreaga Uniune Europeană.