Orașul din România care s-a schimbat din temelii în ultimii ani. Tot mai mulți tineri și pensionari se mută aici, mai ales că e aproape de București, dar și de stațiunile din Valea Prahovei. Traiul este ieftin, iar aerul curat.
Un oraș din România, aflat aproape de stațiunile de pe Valea Prahovei, dar și de București, se numără printre cele în care se mută tot mai mulți tineri și pensionari în ultima vreme.
Este vorba despre Comarnic, oraș cu 11.106 locuitori, după cum arată datele recensământului din 2021. Orașul e situat foarte aproape de stațiunile Sinaia, Bușteni și Azuga.
În plus, se află aproape de București, la aproape două ore cu mașina. Orașul este situat în nord-vestul județului Prahova, iar localitatea principală se află pe malul stâng al râului Prahova.
Pe malul drept al râului există mai multe localități componente, și anume Ghioșești, Podu Lung, Poiana și Posada. Comarnic e străbătut e șoseaua națională DN1, cea care leagă Ploiești de Brașov.
Totodată, prin Comarnic trece calea ferată Ploiești – Brașov, deservit de gara Comarnic și de haltele Posada și Valea Largă.
Deși este situat atât de aproape de stațiunile de pe Valea Prahovei, Comarnic nu este un oraș aglomerat, fiind perfect pentru locuit, mai ales că aerul de aici este mult mai curat.
Traiul nu este la fel de scump ca în stațiuni, iar casele au prețuri destul de accesibile. De exemplu, o casă de 104 mp, cu 3 camere, cu teren de 912 mp, se vinde cu 105.000 de euro. Casa dispune de demisol, parter și etaj, după cum arată un anunț postat pe o platformă de specialitate.
O vilă construită în 2010, cu teren 1811 mp împrejmuit, se vinde cu 120.000 de euro. Aceasta se află la 1,5 km de gara Comarnic și la 9 km de orașul Sinaia. Are acces direct din DN1 și este renovată și utilată, dar și izolată. Are o suprafață utilă de 98 mp.
În Comarnic există câteva obiective turistice care pot fi vizitate. Unul dintre cele mai cunoscute și accesibile este Muzeul Cinegetic Posada, aflat la km 114.
Muzeul se află lângă fostul castel construit de domnitorul Gh. Bibescu (1842-1848), fiind locuit temporar și de către principesa Martha Bibescu. În anul 1959, la castel a avut loc un incendiu, iar acesta nu a mai fost reconstruit.
În construcțiile anexe a fost realizată o tabără pentru coreeni, apoi pentru pionierii români. După aceea, locul a depozitat obiecte din Castelul Peleș. Pe terasa castelului a fost construită o clădire modernă, Muzeul cinegetic al Carpaţilor – Posada, secție a muzeului Peleș.
A fost deschis la 20 noiembrie 1996. Este un muzeu destinat vânătorii și are o colecție vastă. Se poate vizita între orele 9.00 și 17.00, în afară de ziua de luni, atunci când este închis.
Schitul Lespezi este o altă atracție turistică ce merită vizitată de cei care ajung în Comarnic. Aici se poate ajunge traversând râul Prahova pe Podul lui Neag.
După ce ajungi pe malul drept al Prahovei, din direcția de curgere, la prima răscruce din drum trebuie să urmezi, la stânga, un drum forestier pietruit fin. Schitul a fost ctitorit în anul 1661, de către Pârvul Drăghici și Șerban Cantacuzino.
Există, totodată, și atracții turistice mai puțin cunoscute, precum punctul de belvedere către cartierul Ghioșești. Acolo se poate ajunge pe jos, timp de aproximativ o oră, dar se poate merge și cu mașina, pe strada care urcă spre Vatra Sat. De acolo se poate vedea partea opusă din oraș, cartierul Ghioșești.
Un alt loc interesant este “Pe Față”, care e perfect mai ales primăvara, după ce copacii înverzesc. De acolo se pot vedea priveliști către pădurile din zonă, iar peisajul este uimitor, fiind vizibil și Muntele Florei. Aerul este, de asemenea, foarte curat, notează instatravel.ro.
Merită vizitată și Pădurea Dosului, pentru cei care coboară puțin de pe dealuri. Trebuie să ajungi în “Grine” (grădini), apoi în această pădure. Cei care urmează drumul principal pot ajunge la Secăria, dar și pe Valea Doftanei, unde peisajele sunt de vis.