Orașul din România care se ridică pe șapte coline, exact ca Roma. Pe fiecare dintre acestea se afla cel puțin un monument sau un edificiu religios care le poartă numele.
Orașul din România care împărtășește o trăsătură fascinantă cu orașe legendare precum Roma și Constantinopol. Asemenea acestor metropole antice, Iașiul este construit pe șapte coline, fiecare având propria sa istorie și semnificație.
Situat în nord-estul României, Iașiul este un oraș fascinant, construit pe șapte coline și cunoscut ca “orașul celor 100 de biserici”.
În inima orașului se află Piața Unirii, locul unde s-a născut România modernă. De asemenea, în Iași se găsește Catedrala Mitropolitană, cea mai mare biserică ortodoxă din România.
Aici se poate vizita Bojdeuca lui Ion Creangă, prima casă memorială din țară. Mai poți admira teiul lui Eminescu din Parcul Copou.
De asemenea, casa lui Mihail Kogălniceanu, artizanul Unirii, și impresionanta clădire a Universității “Alexandru Ioan Cuza” sunt alte puncte importante din oraș.
În Piața Națiunii se află Monumentul Unirii și clădirea Universității de Medicină, locul unde s-au pus bazele primei instituții de învățământ superior din România în 1860.
Orașul nu doarme niciodată, datorită vieții studențești active și numeroaselor evenimente culturale, precum Festivalul Internațional de Literatură și Traducere sau Festivalul Serile Filmului Românesc.
După cum spuneam la început, Iașiul se mândrește cu șapte coline, fiecare având propria sa importanță istorică, cu monumentele lor, parcurile și edifiicile religioase. Iată ce găzduiește fiecare, potrivit ziaruldeiasi.ro.
Dealul Breazu: Biserica Nașterea Maicii Domnului (1994);
Dealul Bucium: Mănăstirea Bucium (1853);
Dealul Cetățuia: Mănăstirea Hlincea (1587), Mănăstirea Cetățuia (1668);
Dealul Copou: Mănăstirea Podgoria Copou (1638), Parcul Copou (1833), Grădina Botanică din Iași (1856), Parcul Expoziției (1923) și multe clădiri monumentale;
Dealul Galata: Mănăstirea Galata (1582), Băile Nicolina (1950);
Dealul Repedea: Rezervația Repedea (1955);
Dealul Șorogari: Sit arheologic (Ivănești).