Orașul din România care a fost, vreme de mulți ani, Meridianul Zero al lumii. Aici, a fost înființat și primul observator astronomic din Europa.
Fiecare oraș din România are farmecul său aparte. Așezările urbane din țara noastră ascund povești uimitoare, care merită să fie amintite și spuse mai departe.
Poate că nu mulți români știu, dar un oraș de la noi din țară a jucat un rol esențial timp de 200 de ani. Vreme de mai bine de două secole, acest oraș a fost Meridianul Zero al lumii, un punct de referință pentru realizarea hărților de mai târziu.
Oradea a fost orașul care, între 1464 și 1667, avut Meridianul Zero stabilit lângă Clădirea Palatului Episcopal. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără contribuția lui Ioan Vitez de Zredna, un episcop școlit în Italia. Acesta a fost profesorul copiilor lui Iancu de Hunedoara și, după ce a luat contact cu Italia, s-a aliniat mișcării renascentiste.
Istoricul Dumitru Sim a povestit pentru adevarul.ro cum s-a materializat pasiunea episcopului pentru astronomie în Meridianul Zero al lumii. Pentru că iubea astronomia, din cercul de apropiați ai lui Ioan Vitez de Zredna au început să facă parte numai savanți. Veniți din întreaga lume, aceștia împreună cu episcopul au pus bazele cele mai mari biblioteci din țara noastră, de la acea vreme.
Printre savanți s-a numărat și Johannes Müller, astronom de profesie. Acesta a insistat ca episcopul să înființeze, la Oradea, primul observator astronomic din Europa. După ce a luat naștere observatorul astronomic, episcopul și Johannes Müller au început să lucreze la Tabula Varadienis sau Tabelele Orădene.
Tabelele Orădene erau, de fapt, o lucrare care prezenta detaliat pozițiile Lunii și ale plantelor. Potrivit istoricului Dumitru Sim, este foarte posibil ca un exemplar al acestei lucrări să fi fost folosit de Cristofor Columb. Exploratorul l-ar fi utilizat în momentul în care a traversat Oceanul Atlantic.
Istoricii sunt de părere că, în 1504, Columb s-a folosit de tabelele realizate la Oradea pentru a-i convinge pe băștinașii din Jamaica să îi ofere resursele necesare pentru expediție. Tabelele Orădene nu l-au ajutat doar pe Columb. Lucrarea le-a servit lui Tycho Brahe și lui Johannes Kepler pentru a determina legea mișcării planetelor.
La un moment dat, Johannes Müller s-a mutat la Nürnberg. Decizia a venit imediat după războiul purtat de Matei Corvin împotriva Regatului Boemiei. Stabilit la Nürnberg, Müller a pus bazele celui de-al doilea observator astronomic din Europa, cu ajutorul financiar primit de la Bernhard Walther.
Până în 1667, Meridianul Mero al lumii a rămas stabilit la Oradea. După, acesta a fost mutat la Paris, iar mai târziu a fost stabilit în Anglia, la Greenwich.