Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice a comunicat noile tarife pentru apa potabilă, care au intrat în vigoare în această lună. Cea mai scumpă apă est facturată de Compania de Apă Buzău.
Datele publicate de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) arată prețurile/tarifele avizate și aprobate de instituție, începând cu 1 ianuarie 2025, pentru operatorii regionali de apă potabilă-canalizare.
„Serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare face parte din sfera serviciilor comunitare de utilităţi publice (…) se înfiinţează, se organizează şi se gestionează sub conducerea, coordonarea, controlul şi responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale şi are drept scop alimentarea cu apă, canalizarea şi epurarea apelor uzate pentru toţi utilizatorii de pe teritoriul localităţilor.
Serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare se furnizează/prestează prin exploatarea unei infrastructuri tehnico-edilitare specifice, denumită sistem public de alimentare cu apă şi de canalizare. Sistemele publice de alimentare cu apă şi de canalizare a apelor uzate, constituie ansambluri tehnologice şi funcţionale integrate care acoperă întregul circuit tehnologic, de la captarea din sursă a apei brute până la evacuarea în emisari a apelor uzate epurate”, arată ANRSC.
Astfel, cel mai mare tarif pentru apa potabilă este practicat de Compania de Apă Buzău, adică 10,06 lei/mc fără TVA, scrie Adevărul. „Compania de Apă Buzău are un preţ la apa potabilă produsă, transportată şi distribuită lei/mc, exclusiv TVA, de 10,06 lei. Tariful la canalizare/canalizare – epurare este de 6,95 lei, exclusiv TVA. Data intrării în vigoare a preţului/ tarifului aprobat este 1 ianuarie 2025”, potrivit ANRSC.
„Este o politică tarifară începută în anul 2021 şi anul acesta este ultimul în care se aplică procentul de creştere. Din cauza inflaţiei mari, a crescut mult preţul. Inflaţia s-a reflectat în preţ aproximativ 70%, 30% este creşterea reală care înseamnă câţiva bani. Este ultimul an când se aplică politica tarifară”, a declarat Dragomir Văsii, economistul Companiei de Apă Buzău, potrivit sursei citate.
Tehnic vorbind, a explicat Dragomir Văsii, diferența este dată că sistemele de pompare și de transport a apei către consumatori, Compania de Apă Buzău fiind nevoită să pompeze de mai multe ori apa.
„Diferenţa este dată de sistemele puse în funcţiune, unele spre exemplu pompează o singură dată şi apa ajunge la robinet, în alte situaţii, cum suntem noi, o pompăm de cinci ori. O scoatem din foraje în staţie, din staţie la hidrofor, din hidrofor la blocuri samd. Cheltuielile din spate, acestea ridică preţul. La anul nu ar mai trebui să fie nici o creştere, cât priveşte o scădere, să vedem inflaţia”, a spus el.
Pe locul doi în topul celor mai ridicate tarife pentru apa potabilă se află operatorul regional din Bacău, cu un preț de 9,88 lei/mc fără TVA. Pe următoarele locuri vin operatorii din Brăila, Prahova și din Vaslui, care practică un tarif de 9,66 de lei fără TVA.
Dintre societățile care practică cel mai mic tarif pentru apa potabilă prima este Aquatorontal SRL din Timiş, cu un preț de 3,52 lei/mc fără TVA, pe următoarele locuri fiind operatori din Orăştie, Râmnicu Vâlcea şi Miercurea Ciuc. Pe lista ANRSC se află 47 de operatori regonali.