Este vorba de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, care a fost obligată, printr-o hotărâre a instanței să mute câteva sute de morminte pentru a face loc unui ansamblu rezidențial. Instanța de judecată a hotărât că cimitirul în cauză a fost extins ilegal, însă decizia nu este definitivă, putând fi atacată în apel de către autoritățile locale.
Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca ar putea fi obligat să mute circa 500 de morminte din Cimitirul Mănăștur, după ce Judecătoria Cluj-Napoca a dat câștig de cauza firmei Asus Srl, deținută de către omul de afaceri Sorin Virgil Vamoș.
Procesul se judecă încă din anul 2012, însă abia acum instanța de judecată s-a pronunțat. A fost însă abia decizia în prima instanță, așa că autoritățile locale pot ataca decizia în apel. În decizia, pronunțată în data de 10 ianuarie 2024, magistrații au ajuns la concluzia că suprafața cimitirului în cauză a fost extinsă ilegal, fără a fi păstrată distanța legală de protecție de 53 de metri față de limita de proprietate cu terenul societății.
Municipalitatea trebuie acum să aducă terenul în cauză la starea inițială, potrivit deciziei judecătoriei. „Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta S.C. A S.R.L., în contradictoriu cu pârât CL M CN, în calitate de administrator al Cimitirului Mănăștur din Cluj-Napoca şi, în consecinţă:
– obligă părată să strămute locurile de veci edificate în cimitirul de pe Varianta Mănăștur-Zorilor, la mai puțîn de 53 de metri față de limita de proprietate cu terenul reclamantei în suprafață de 3159 mp, situat în Cluj-Napoca, str. Frunzișului FN, în conformitate cu constatările din raportul de expertiză (şi anexe)
– obligă pârâta să păstreze, pentru orice lucrări de săpare și amplasare a locurilor de veci (a mormintelor), distanță legală de protecție de 53 de metri față de limita de proprietate cu terenul reclamantei, în suprafață de 3159 mp, situat în Cluj-Napoca, str. Frunzișului FN, astfel cum s-a constatat în raportul de expertiză (şi anexe)
– obligă pârâta să sisteze orice lucrări de săpare a locurilor de veci (a mormintelor) în cimitirul de pe Varianta Mănăștur-Zorilor, la mai puțîn de 53 de metri față de limita de proprietate cu terenul reclamantei în suprafață de 3159 mp, situat în Cluj-Napoca, str. Frunzișului FN, conform constatărilor evidenţiate prin raportul de expertiză”, se arată în decizia Judecătoriei Cluj-Napoca.
Cimitirul Mănăștur are o suprafață de 82.643 mp și a fost amenajat în 1977.
Mai mult, instanța de judecată a obligat autoritățile locale să suporte și cheltuielile de judecată, care în acest caz au fost stabilite la suma de 11.000 lei, asta deși dosarul se judecă de 12 ani. Potrivit datelor de la dosar, firma omului de afaceri Sorin Virgil Vamoș dorește să construiască pe terenul învecinat cimitirului un complex rezidențial de blocuri cu zece etaje.
„Terenul se pretează la edificarea de contrucții P+10 Etaje, conform reglementării PUG. Nerespectarea distanței legale de protecție sanitară de 53 de metri prejudiciază interesele firmei, întrucât distanța de 53 de metri este reglementată protectiv pentru zonele protejate, așa cum, prin destinație este și terenul reclamantei.
În vederea clarificării aspectului nerespectării distanței legale de protecție sanitară de către pârat, reclamanta s-a adresat unui specialist, care a efectuat un plan de amplasament și delimitare a corpului de proprietate în care apare atât terenul reclamantei cât și extinderea considerată nelegală a cimitirului”, se arată în datele de la dosar.