Ieșenii vor băga mâna mai adânc în buzunare când vine vorba de factura la apă. Începând cu anul 2025, compania ApaVital a decis să majoreze prețurile pentru un metru cub.
Locuitorii din Iași vor fi nevoiți să achite câte 19,88 de lei pentru un metru cub, începând cu luna ianuarie 2025. Compania a anunțat că va ajusta prețurile pentru a acoperi producția și cheltuielile privind proiectele viitoare.
Mai exact, această decizie va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie. Prețul inițial pentru apă potabilă și canalizare a fost de 16,38 lei, însă s-a majorat până la 19,88 lei.
Ultima scumpire a fost făcută în urmă cu un an. Mai mult, nici alte servicii de la ApaVital nu au scăpat de majorări. Creșterea este una semnificativă pentru cetățeni.
„În conformitate cu prevederile legale, APAVITAL S.A. are obligația întocmirii și implementării planului de afaceri, a strategiei tarifare și a strategiei privind redevența și investițiile în infrastructura de apă și apă uzată pentru perioada 2025 – 2029.
Prețurile/tarifele practicate de la 1 ianuarie 2025 de ApaVital SA vor fi următoarele: Apă potabilă produsă, transportată și distribuită pe întreaga arie de operare – 10,09 lei/mc, TVA inclus; Canalizare-epurare întreaga arie de operare – 9,79 lei/mc, TVA inclus; Apă industrială – 4,98 lei, TVA inclus; Apă potabilă produsă și transportată în vederea redistribuirii în alte sisteme de operare – 3,56 lei, TVA inclus”, au transmis reprezentanții ApaVital.
Compania ApaVital susține că această scumpire vine în contextul în care trebuie să existe fonduri pentru investițiile viitoare pentru rețelele de apă din subordine.
„Strategia de tarifare aferentă planului de afaceri are drept scop asigurarea resurselor necesare pentru dezvoltarea de către operatori a programelor de investiţii multianuale de întreținere, reabilitare, extindere şi modernizare a sistemelor de apă şi de canalizare existente, precum şi înfiinţarea de noi sisteme care să conducă la implementarea, în aria de operare, a strategiei asociației de dezvoltare intercomunitară ARSACIS Iași, cu privire la serviciile de apă și de canalizare-epurare”, au mai precizat reprezentanții ApaVital.
Reprezentanții companiei susțin că majorarea tarifelor a fost o măsură esențială pentru a-și putea păstra un profit rezonabil. Salariile directorilor de la ApaVital sunt cele mai mari din Iași , în ceea ce privește instituțiile subordonate primăriei sau Consiliului Județean, conform bzi.ro.