News

Oraşul din România în care oamenii pot circula gratis cu autobuzul şi tramvaiul o zi pe săptămână: “E o idee excelentă”

Vești bune pentru locuitorii orașului Iași. În fiecare vineri, vor putea circula gratis cu mijloacele de transport în comun. Decizia a fost luată din dorința de a fluidiza traficul.
04.06.2022 | 12:06
Orasul din Romania in care oamenii pot circula gratis cu autobuzul si tramvaiul o zi pe saptamana E o idee excelenta
Locuitorii din Iași vor putea circula gratuit cu autobuzele și tramvaiele o zi pe săptămână. Foto: Inquam/ Liviu Chirica
ADVERTISEMENT

Pentru a fluidiza traficul, Primăria Orașului Iași a decis că vinerea locuitorii să poată circula gratis cu autobuzele și tramvaiele. Totuși, oamenii sunt reticenți și refuză să își lase mașinile acasă.

În ce oraș din România se poate circula gratis cu autobuzele și tramvaiele și România o zi pe săptămână?

Ieșenii au posibilitatea să circule gratis cu mijloacele de transport în comun o zi pe săptămână. Astfel, vinerea, ei sunt încurajați să-și lase mașinile acasă și să se îndrepte către tramvaie și autobuze.

ADVERTISEMENT

Primăria își dorește să fluidizeze traficul, să reducă orele multe pierdute la volan, precum și poluarea aerului, având în vedere că, în timpul intervalelor orare de vârf, se circulă bară la bară.

„Dorinţa este clară de a stimula utilizarea transportului public, în condițiile supraaglomerării străzilor.

ADVERTISEMENT

Preţul petrolului a luat-o din nou razna, care influenţează şi preţul energiei electrice pentru echipamentele pe care noi le folosim”, a declarat Mihai Chirica, primarul orașului Iași pentru Observator. 

Ce părere au localnicii despre această măsură?

Chiar dacă unii sunt greu de convins, sunt și locuitori ai orașului Iași care se arată încântați de măsura luată de autorități.

ADVERTISEMENT

„E o idee excelentă. Mai ales pentru cei care circulă mult prin oraş. În curând, unde o să am foarte mult teren, biletele trebuie să le duc la decontat, la sfârșitul zilei”, a declarat cineva.

Pe de altă parte, oamenii sunt încântați că o să economisească bani, având în vedere creșterea prețului carburanților, dar și că vor ajunge mai repede la locul de muncă.

ADVERTISEMENT

„Atâta timp cât se scumpeşte benzina şi motorina. Automat se va reflecta în tot. Indiferent că e vorba de transport sau de produse de altă natură.

La orele astea dimineaţa este mai aglomerat şi e mai ok să foloseşti mijlocul de transport”,  au mărturisit aceștia.

Totuși, Primăria Iași a oferit și o veste mai puțin bună. Începând cu această lună, prețurile biletelor și abonamentelor au crescut considerabil. Prin urmare, dacă până acum pentru o călătorie în zona metropolitană localnicii achitau 3,5 lei, acum vor trebui să plătească 4 lei pentru un bilet.

De altfel, abonamentele s-au scumpit 50%, ajungând să coste 120 de lei, notează sursa citată anterior.

ADVERTISEMENT
Tags: