Life

Orașul din România în care poți să plătești cu cardul chiar și la tarabele din piață. Cum se desfășoară, de fapt, tranzacția

Orașul din România în care poți să plătești cu cardul chiar și la piață. Tarabele de acolo au POS și oamenii nu mai au nevoie de cash.
07.04.2023 | 08:35
Orasul din Romania in care poti sa platesti cu cardul chiar si la tarabele din piata Cum se desfasoara de fapt tranzactia
În ce oraș din România în care poți să plătești cu cardul la piață. Foto: Colaj Fanatik / Pixabay
ADVERTISEMENT

Care este primul oraș din România unde poți să plătești cu cardul la piață. Iată cum se desfășoară tranzacția și ce spun inițiatorii.

În ce oraș din România în care poți să plătești cu cardul la piață

Orașul din România în care poți să plătești cu cardul la tarabele de la piață este Alexandria, din județul Teleorman. Inițiativa s-ar putea extinde la toate piețele din țară.

ADVERTISEMENT

Plata cu cardul a început deja să fie testată aici, iar un succes ar putea însemna și extinderea inițiativei la mai multe zone din țară. Alexandria nu este singurul oraș în care se poate plăti cu cardul la piață. În această categorie mai sunt și Iași, București sau Galați.

Deocamdată, o altă inițiativă este doar în Alexandria. Este vorba despre un cod QR care poate arăta informații despre producătorii agricoli. Tot cu scanarea acestui cod QR clienții care vin în piață pot să afle de unde vine orice produs disponibil la tarabe.

ADVERTISEMENT

Inițiativa dorește să atragă persoanele tinere înapoi spre piețe. Mai ales în contexul în care mulți oameni merg acum doar la supermarket pentru a cumpăra și legume sau fructe.

„Suntem prima piaţă care a implementat codul QR pentru identificarea producătorilor agricoli, astfel încât fiecare client poate să vină în piaţă, să scaneze codul QR şi să afle de unde provine produsul pe care urmează să îl achiziţioneze.

ADVERTISEMENT

Am observat persoane tinere care scanează codurile QR, lucru care nu se întâmpla înainte” a declarat Octavian Teodorescu, director de servicii publice în Alexandria.

Codul QR din piețe, modalitatea de a fi transparenți

Teodor Ioan Birţ, președintele Asociației Administratorilor de Piețe din România, spune că prin folosirea codurilor QR se dorește transparență.

ADVERTISEMENT

În următoarea perioadă, scanarea acestora va fi posibilă nu numai în Alexandria, ci în multe piețe din toată țara. Această măsură îi va ajuta pe oameni să știe dacă achiziționează alimente direct de la producător sau de la comercianți ce doar vând în piață.

„Codul QR este o altă modalitate prin care încercăm să fim mult mai transparenţi. Deja este implementată în piaţa din Alexandria şi în următoarea perioadă se va extinde şi în celelalte pieţe din ţară.

Este vorba despre un cod pe care îl poate tasta oricine, simplu, cu ajutorul unui telefon. Iar în urma acestei tastări putem să avem în prima fază datele de identificare ale celui care este la masă. Deci, practic, putem verifica dacă este producător şi dacă produsele pe care le are pe masă corespund”, a explicat Teodor Ioan Birţ.

ADVERTISEMENT