News

Orașul din România în care respiri cel mai curat aer. Pe ce loc se află Bucureștiul

Orașul cu cel mai curat aer din România se află în nordul-estul țării, se arată într-un studiu comandat de Banca Mondială.
01.04.2023 | 13:14
Orasul din Romania in care respiri cel mai curat aer Pe ce loc se afla Bucurestiul
Vehiculele electrice sunt nepoluante și contribuie la menținerea aerului curat în zonele urbane / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Viața la oraș este considerată nesănătoasă mai ales datorită poluării. Există însă și zone urbane unde locuitorii consideră că respiră un aer curat.

Brașovenii, dezamăgiți de calitatea aerului

Raportul ”Barometru urban. Calitatea vieții în orașele din România”, realizat de Ministerul Lucrărilor Publice, cu sprijinul Băncii Mondiale, scoate la iveală câteva concluzii interesante.

ADVERTISEMENT

Orașul cu cel mai curat aer din România nu este Brașovul, așa cum s-ar putea crede la prima vedere. Din contră, acesta se află pe o poziție codașă, fiind depășit de orașe precum: Caransebeș, Târgu Jiu sau Simeria.

O precizare importantă este că studiul se referă exclusiv la percepția populației față de calitatea aerului. Acesta nu are la bază studii de mediu.

ADVERTISEMENT

București și Ploiești, în coada clasamentului

Un procent de 60% din populația urbană a României este mulțumită de calitatea aerului din orașele de reședință. Gradul cel mai ridicat de mulțumire față de calitatea aerului a fost înregistrat în regiunile Nord-Est și Sud-Est (peste 75%). În schimb, cel mai scăzut, este în București-Ilfov (34%).

București este penultimul în acest clasament, depășind doar Ploieștiul care are un grad de satisfacție de doar 14% în rândul populației. Practic, doar 1% din totalul respondenților s-a declarat ”foarte mulțumit” de calitatea aerului din Ploiești, cea mai mică rată din țară.

ADVERTISEMENT

Care sunt orașele cu aer curat, în România

Orașul în care oamenii consideră că respiră aerul cel mai curat este Suceava, localitate în care gradul de satisfacție este de 91%, potrivit Antena 3. Pe locul secund se clasează localitățile Eforie și Sinaia, cu 88%. Orașul de pe Valea Prahovei are și cel mai mare număr de respondenți care se declară ”foarte mulțumiți” de aerul curat (72%). La Sinaia este, însă, și o rată importantă de ”foarte nemulțumiți” (6%).

Alte orașe cu cetățeni mulțumiți de calitatea aerului sunt: Moldova Nouă (88%), Tășnad (87%), Bicaz (84%), Drobeta Turnu Severin (84%) sau Piatra Neamț (83%).

ADVERTISEMENT

Mamele și tinerii antreprenori, cei mai nemulțumiți de lipsa aerului curat

În general, satisfacția față de aerul curat crește invers proporțional cu dimensiunea demografică. Orașele cu număr mic de locuitori, sub 10.000, au un procent mai mare de satisfacție față de calitatea aerului.

Cele mai nemulțumite categorii față de problema aerului curat sunt persoanele între 25 și 44 de ani. În special mamele, persoanele cu studii peste medie și antreprenorii s-au arătat dezamăgire de acest aspect.

ADVERTISEMENT
VIDEO. Două femei lovite cu bestialitate de „Perversul” de pe Târgu Ocna, în...
VIDEO. Două femei lovite cu bestialitate de „Perversul” de pe Târgu Ocna, în cușcă, la gala RXF din Sala Polivalentă! Reacția șocantă a organizatorilor
Nadal, colosal: Rafa, de dat exemplu pentru românii care au pierdut bucuria de...
Nadal, colosal: Rafa, de dat exemplu pentru românii care au pierdut bucuria de a-și reprezenta țara
BREAKING NEWS! Simona Halep nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris!...
BREAKING NEWS! Simona Halep nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris! Ghinioanele nu se mai termină pentru tenismenă
Verişorul Raisei, criminal la 15 ani. Băiatul a recunoscut tot. Cum a primit...
Verişorul Raisei, criminal la 15 ani. Băiatul a recunoscut tot. Cum a primit tatăl său vestea: "A greşit, e copilul meu!"
„Divină!” Soția lui Andrei Ivan, care face „șpagatul perfect”, apariție răvășitoare într-un costum...
„Divină!” Soția lui Andrei Ivan, care face „șpagatul perfect”, apariție răvășitoare într-un costum de baie minuscul în Mykonos
Ce nu s-a văzut la TV la Survivor! Zanni, reacție furibundă după ce...
Ce nu s-a văzut la TV la Survivor! Zanni, reacție furibundă după ce mama lui Iancu Sterp l-a criticat aspru: "Se încearcă manevre prea murdare..."
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Dezvăluiri despre Simona Halep. Cum s-a purtat tenismena cu o româncă în China
Dezvăluiri despre Simona Halep. Cum s-a purtat tenismena cu o româncă în China
Vine vreme extremă în România. Meteorologii au dat alarma
Vine vreme extremă în România. Meteorologii au dat alarma
Zanni îi învinge pe Iancu Sterp și Andrei Ciobanu în marea finală și...
Zanni îi învinge pe Iancu Sterp și Andrei Ciobanu în marea finală și ia premiul de 100.000 de euro de la Pro TV?! Surpriză uriașă în finala Survivor!
Europa, în alertă maximă. O nouă armă de război a Rusiei: incendierea și...
Europa, în alertă maximă. O nouă armă de război a Rusiei: incendierea și sabotajul
Actorul român care și-a părăsit soția după 35 de ani de căsnicie pentru...
Actorul român care și-a părăsit soția după 35 de ani de căsnicie pentru o studentă. Au împărțit scena și au avut cariere de succes