News

Orașul din România în care respiri cel mai curat aer. Pe ce loc se află Bucureștiul

Orașul cu cel mai curat aer din România se află în nordul-estul țării, se arată într-un studiu comandat de Banca Mondială.
01.04.2023 | 13:14
Orasul din Romania in care respiri cel mai curat aer Pe ce loc se afla Bucurestiul
Vehiculele electrice sunt nepoluante și contribuie la menținerea aerului curat în zonele urbane / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Viața la oraș este considerată nesănătoasă mai ales datorită poluării. Există însă și zone urbane unde locuitorii consideră că respiră un aer curat.

Brașovenii, dezamăgiți de calitatea aerului

Raportul ”Barometru urban. Calitatea vieții în orașele din România”, realizat de Ministerul Lucrărilor Publice, cu sprijinul Băncii Mondiale, scoate la iveală câteva concluzii interesante.

ADVERTISEMENT

Orașul cu cel mai curat aer din România nu este Brașovul, așa cum s-ar putea crede la prima vedere. Din contră, acesta se află pe o poziție codașă, fiind depășit de orașe precum: Caransebeș, Târgu Jiu sau Simeria.

O precizare importantă este că studiul se referă exclusiv la percepția populației față de calitatea aerului. Acesta nu are la bază studii de mediu.

ADVERTISEMENT

București și Ploiești, în coada clasamentului

Un procent de 60% din populația urbană a României este mulțumită de calitatea aerului din orașele de reședință. Gradul cel mai ridicat de mulțumire față de calitatea aerului a fost înregistrat în regiunile Nord-Est și Sud-Est (peste 75%). În schimb, cel mai scăzut, este în București-Ilfov (34%).

București este penultimul în acest clasament, depășind doar Ploieștiul care are un grad de satisfacție de doar 14% în rândul populației. Practic, doar 1% din totalul respondenților s-a declarat ”foarte mulțumit” de calitatea aerului din Ploiești, cea mai mică rată din țară.

ADVERTISEMENT

Care sunt orașele cu aer curat, în România

Orașul în care oamenii consideră că respiră aerul cel mai curat este Suceava, localitate în care gradul de satisfacție este de 91%, potrivit Antena 3. Pe locul secund se clasează localitățile Eforie și Sinaia, cu 88%. Orașul de pe Valea Prahovei are și cel mai mare număr de respondenți care se declară ”foarte mulțumiți” de aerul curat (72%). La Sinaia este, însă, și o rată importantă de ”foarte nemulțumiți” (6%).

Alte orașe cu cetățeni mulțumiți de calitatea aerului sunt: Moldova Nouă (88%), Tășnad (87%), Bicaz (84%), Drobeta Turnu Severin (84%) sau Piatra Neamț (83%).

ADVERTISEMENT

Mamele și tinerii antreprenori, cei mai nemulțumiți de lipsa aerului curat

În general, satisfacția față de aerul curat crește invers proporțional cu dimensiunea demografică. Orașele cu număr mic de locuitori, sub 10.000, au un procent mai mare de satisfacție față de calitatea aerului.

Cele mai nemulțumite categorii față de problema aerului curat sunt persoanele între 25 și 44 de ani. În special mamele, persoanele cu studii peste medie și antreprenorii s-au arătat dezamăgire de acest aspect.

ADVERTISEMENT