Într-un oraș din România, adesea frecventat de turiști, s-a făcut un brad de Crăciun care a stârnit nemulțumiri în rândul localnicilor. Mai exact, a fost împodobit cu preșuri tradiționale. Însă, ceea ce s-a dorit a fi o operă de artă, pare că a devenit ”un cort indian”, așa cum au precizat unii oameni. Primăria a luat măsuri în cele din urmă.
În centrul orașului Târgu Mureș s-a instalat zilele acestea un brad acoperit cu un fular tricotat manual cu o lungime de peste 2500 de metri. Cei care au venit cu ideea creării și amplasării lui au fost organizatorii unui festival local, despre tradiție și unitate, Cultural Alternativ Kult.
De cum au trecut prin zonă, cetățenii s-au revoltat și amuzat în același timp. Au filmat bradul și l-au postat pe rețelele de socializare, iar aici au apărut valuri de critici. Mulți l-au asemănat cu un cort al triburilor străvechi, indiene sau cu o iurtă mongoleză.
”E frumos dar nu pentru mureseni, e prea putin pentru sărbătorile astea sfinte/ Ce-i asta cort indian sau ce ????!!!/Sunt din donații covoarele ??/ iurta din Mongolia!/Iurta din stepa mongolă…chemarea strămoșilor!!!”, sunt o parte dintre comentariile oamenilor de pe un grup de facebook.
Inclusiv persoane publice și-au exprimat dezacordul față de bradul din Târgu Mureș. Jurnalista Lavinia Șandru l-a catalogat drept ”brad din cârpe”. ”Astăzi, vremurile s-au schimbat și apare o singură întrebare. Cum să aibă târgu-mureșenii, la 33 de ani de la căderea comunismului, un brad din cârpe? Cum să avem în Târgu Mureș, un oraș cu o astfel de tradiție, cârpe puse pe brad în loc de globuri și luminițe?”, a scris Lavinia Șandru, fost jurnalist, pe facebook.
Primarul din Târgu Mureș a luat atitudine după ce a văzut nemulțumirea cetățenilor. Soos Zoltan a comunicat joi seară că bradul se va demonta și că va fi mutat în Cetatea Medievală. De altfel, a punctat că bradul este, de fapt, un proiect prin care s-a dorit promovarea Festivalului Cultural Alternativ Kult, iar pentru el nu s-au cheltuit bani din bugetul local.
”Proiectul de la ceasul cu flori nu este un pom de Crăciun, ci este o reclamă la un festival cultural. Bradul de Crăciun al orașului a fost montat de oraș. Pentru proiectul festivalului cultural, Primăria a pus la dispoziție doar spațiul și nu s-au cheltuit bani publici.
Însă, am auzit și vocile oamenilor, indignarea unora și înțelegem sensibilitatea situației, așa că am luat decizia de a demonta din centrul orașului reclama festivalului cultural.”, a explicat Soos Zoltan pe rețelele de socializare.
Dacă v-am stârnit curiozitatea despre festival, aflați că se va desfășura în perioada 8-10 decembrie la Palatul Culturii din Târgu Mureș. De anul trecut s-a lansat ideea croșetării unui astfel de fular, la el contribuind persoane originare din: România, SUA, Ecuador, Mongolia, Germania, Austria, Ungaria, Anglia, Suedia și Danemarca.