News

Orașul din România în care se construiește un ansamblu rezidențial peste o necropolă: “Cei mai mulți dintre decedați nu au avut coșciug”

În ce oraș din România se ridică un ansamblu rezidențial de lux peste o necropolă. Cei îngropați aici nu au avut sicriu.
03.05.2024 | 20:00
Orasul din Romania in care se construieste un ansamblu rezidential peste o necropola Cei mai multi dintre decedati nu au avut cosciug
Locul a fost analizat de arheologi. Ce au descoperit aici. Sursa foto: captură video youtube Bogdan Tobă
ADVERTISEMENT

Într-un oraș renumit din România se construiește un ansamblu rezidențial luxos peste o necropolă, unde cândva se afla o mănăstire, iar persoanele care au murit au fost îngropate fără sicriu. Acestea ar fi decedat în urma unei molime.

În ce oraș popular din România se construiește un complex de lux peste o necropolă

În Planul Urbanistic al Orașului Buftea figurează ridicarea unui cartier rezidențial pe una dintre cele mai mari zone arheologice din Nordul Capitalei, care este compusă din ”așezare, biserică și necropolă” și care este inclusă pe Lista Monumentelor Istorice din anul 2015.

ADVERTISEMENT

Lucrările au început deja, iar jurnaliștii de la Buletin de București au luat legătura cu cei responsabili pentru a vedea cum este posibil totul, având în vedere relevanța locului și posibilitatea de reabilitare, cu scopul de a atrage turiști.

Au oferit un răspuns cei de la Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan”. Aceștia au precizat că ”în teren, singurele vestigii care au putut fi păstrate ‘in situ’, sunt fundaţiile bisericii şi zona sa adiacentă, care au fost conservate primar.”

ADVERTISEMENT

Același institut precizează că fragmentele de zid din necropolă au fost demolate încă din anii ’80, iar odată cu trecerea timpului fundația a fost afectată de activitățile agricole din apropierea zonei.

”Cercetările din 1972 şi până acum au dus la identificarea unui mare număr de complexe domestice (bordeie, locuinţe de suprafaţă) preistorice și medievale. Acestea din urmă au fost și cele mai numeroase, constând în fundația unei biserici de zid, datată la mijlocul secolului al XVI-lea, care mai păstra în elevaţie la începutul primelor cercetări segmente de zid, și morminte datate în secolele XIV-XVII. Amintitele fragmente de zid au fost demantelate (nr. – demolate) în anii ‘80 ai secolului trecut, iar fundaţia a fost puternic afectată de arăturile agricole adânci”, a mai explicat Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan”.

ADVERTISEMENT

Locul încă mai are vestigii arheologice

De altfel, reprezentanții institutului confirmă că locul încă mai are vestigii arheologice, iar potrivit Agenției Naționale de Cadastru necropola a fost parcelată, chiar și temelia bisericii. Aici s-a făcut un drum de acces.

Institutul mai confirmă și că necropola avea decedați fără coșciug, printre ei aflându-se bărbați, femei, adolescenți și copii. În urma unui inventar funerar s-au descoperit monede ale Țării Românești, otomane, ungurești, rusești și austriece.

ADVERTISEMENT

Totodată, s-au recuperat podoabe lucrate din bronz, argint sau fier, adică inele, nasturi/bumbi sau paftale. Unele s-au păstrat foarte bine, iar altele erau deteriorate și aveau analogii cu podoabe găsite în alte necropole contemporane de pe râurile Colentina sau Dâmbovița.

”În teren, singurele vestigii care au putut fi păstrate ‘in situ’, sunt fundaţiile bisericii şi zona sa adiacentă, care au fost conservate primar. Această operaţiune de protejare a patrimoniului a fost solicitată de colectivul de cercetare (care a inclus peste 20 de arheologi, numismaţi, antropologi, paleozoologi – experţi, specialişti, doctoranzi, masteranzi) şi a fost aprobată, ca de altfel întregul Raport de cercetare preventivă, de Comisia Naţională de Arheologie, forul ştiinţific cel mai înalt în domeniul arheologiei”, a mai comunicat Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan”.

Buletin de București a mai aflat și că s-au legalizat viitoarele șantiere prin renunțarea la dreptul de preempțiune, de către Consiliul Județean Ilfov, Primăria Buftea și Ministerul Culturii. În același timp, Direcția Județeană de Cultură Ilfov, din subordinea Ministerului Culturii, a fost de acord cu emiterea unor certificate de eliberare de sarcină arheologică, care permit accesul excavatoarelor.

ADVERTISEMENT
Tags:
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori