Life

Orașul din România în care se întâlnesc două râuri. A fost inițial târg, azi e un nod feroviar și rutier important

Orașul din România unde se întâlnesc două râuri. În trecut, a fost un târg, iar acum este un important nord feroviar și rutier.
03.06.2025 | 19:18
Orasul din Romania in care se intalnesc doua rauri A fost initial targ azi e un nod feroviar si rutier important
Într-un oraș din România se întâlnesc două râuri. Sursa foto: monitoruldevrancea.ro, mapio.net/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Acesta este orașul din România unde se întâlnesc două râuri. Inițial, a fost un târg, însă acum este un nod feroviar și rutier foarte important de la noi din țară.

Care este orașul din România unde se întâlnesc două râuri

Adjud, un municipiu din județul Vrancea, se află la nord de punctul în care se întâlnesc râurile Siret și Trotuș. Populația orașului este de peste 15.000 de locuitori, după cum arată ultimul recensământ.

ADVERTISEMENT

Municipiul Adjud se numea, în trecut Adjudu Nou. Este format din localitățile componente Adjud (reședința) și Burcioaia, dar și din satele Adjudu Vechi și Șișcani.

Terenul pe care se află Adjud este, în general plan. Acesta e mărginit de colinele subcarpatice care au înălțimi de până la 400 de metri. Municipiul are o altitudine generală medie de aproximativ 100 de metri față de nivelul mării.

ADVERTISEMENT

De asemenea, terenul din oraș este favorabil culturilor agricole. În plus, acesta corespunde condițiilor de construit, cu o pânză de apă potabilă sub 10 metr adâncime.

În prezent, Adjud este un important nod feroviar și rutier. Încă din vechime, era cunoscut pentru așezarea sa la intersecția dintre provinciile românești Moldova, Țara Românească și Transilvania.

ADVERTISEMENT

În anul 1977, suprafața orașului era de 5.911 ha, dintre care doar 5 ha erau ocupate de clădiri și curți, potrivit romania.directbooking.ro. În trecut, orașul a fost un târg.

ADVERTISEMENT

A primit statutul de oraș raional în 1950, atunci când a devenit reședința raionului Adjud din regiunea Putna, apoi, după 1952, din regiunea Bârlad și din regiunea Bacău, după 1956.

A devenit oraș al județului Vrancea în 1968, iar comunele Burcioaia și Adjudu Vechi au fost desființate. Cele două au fost incluse în orașul Adjud. În anul 2000, Adjudul a fost declarat municipiu.

Adjud este străbătut de drumul național E 85 pe o distanță de 11 km, de la Podul Trotuș până la km 237 spre Bacău. Totodată, municipiul mai este străbătut și de drumul național 11 A, de la Piața Agroalimentară spre Onești – Bacău. Drumul național E 85 se ramifică spre Adjudu Vechi, același drum 11 A, care merge către orașul Bârlad.

În acest oraș, climatul predominant este unul temperat, specific așezării locului. Acesta se caracterizează prin vânturi predominante din nord, cu alternanță în sezonul cald dinspre sud și sud-est. Temperatura medie anuală este de 8 – 10°C. Media precipitațiilor este de 500 mm/m² într-un an.

Tags: