Orașul unde bucureștenii, dar și alte persoane din România se mută în număr foarte mare. Este situat aproape de capitală, dar traiul este mai ieftin și există multe școli, licee și magazine.
Pentru mulți bucureșteni, aglomerația poate fi cu adevărat copleșitoare. Astfel, mulți au început să se mute în locuri mai liniștite, lângă București, sau chiar în alte orașe mai mici, chiar dacă sunt situate în alte județe, cum ar fi Dâmbovița sau Prahova.
Un oraș situat la doar 60 km nord de București se numără printre preferințele celor care vor să rămână aproape de capitală, dar să ducă un trai mai ieftin.
Este vorba despre Ploiești, reședința județului Prahova. De-a lungul timpului, orașul a evoluat datorită industrializării, mai ales după exploatarea masivă a zăcămintelor de petrol din zonă. Activitatea economică din Ploiești este bazată și acum pe prelucrarea petrolului și există patru mari rafinării.
Totodată, sunt și alte industrii care au legătură cu această ramură, cum ar fi cea a construcțiilor de mașini, a echipamentelor electrice sau de întreținere. Din moment ce industria este dezvoltată, sunt și multe locuri de muncă.
Municipiul Ploiești este situat aproape de regiunea viticolă Dealu Mare – Valea Călugărească. În plus, are acces direct la Valea Prahovei, astfel că cei care locuiesc în acest oraș pot ajunge rapid în stațiunile de la munte.
Ploieștiul este un nod de transport foarte important, întrucât este situat pe drumurile care leagă Bucureștiul de Transilvania și Moldova. Este un oraș mare, cu o populație de 180.539 de locuitori, conform datelor recensământului din 2021.
Ploieștiul găzduiește numeroase instituții de învățământ, precum câteva colegii și licee importante. Aici se află și instituția de învățământ superior Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești.
Colegiul Național “I. L. Caragiale”, Colegiul Național “Mihai Viteazul” și Colegiul Național “Alexandru Ioan Cuza” se numără printre cele mai importante colegii ale Ploieștiului.
În oraș există mai multe instituții de cultură, precum teatrul “Toma Caragiu”, “Palatul Culturii” și biblioteca județeană “Nicolae Iorga”.
Rețeaua de sănătate din Ploiești este compusă din mai multe spitale de stat și private, precum și peste 80 de farmacii.
Mai mult, Ploieștiul dispune de mai multe centre comerciale de unde locuitorii își pot achiziționa mâncare, haine, electrocasnice și unde pot merge la cinema. Există și multe supermarketuri ale retailerilor cunoscuți și sunt situate atât în apropiere de centru, cât și la marginea orașului.
Cei care vor să-și achiziționeze o locuință în Ploiești trebuie să știe că prețurile sunt destul de accesibile. O garsonieră se poate găsi, de exemplu, la un preț de 32.500 de euro, iar un apartament cu 2 camere, de 60 mp, decomandat, se vinde cu 64.900 de euro.
Un apartament cu 3 camere, situat în partea de nord a orașului, se vinde cu 62.000 de euro, conform unui anunț postat de un site de specialitate.
Apartamentele din zona centrală și ultracentrală costă mai mult, așa cum era de așteptat. Cele situate în alte cartiere, însă, au prețuri accesibile. Mai multe apartament cu 2 camere costă în jur de 40.000 de euro, de exemplu.
Datorită prețurilor decente la locuințe, orașul este accesibil atât pentru tineri, cât și pentru pensionari. Un mare avantaj este dat de apropierea de București. Este ușor de ajuns în capitală atât cu mașina, cât și cu trenul.
Atunci când vine vorba despre obiectivele turistice, în Ploiești există mai multe variante pentru cei care sunt interesați de artă, istorie și cultură.
Muzeul Național al Petrolului se numără printre obiectivele de neratat din oraș. Aici se află brevetele de invenție ale lui Lazăr Edeleanu, cel care a descoperit procesul de rafinare al petrolului, precum și amfetaminele. Acest muzeu mai găzduiește și brevetele lui Valeriu Patriciu, tatăl lui Dinu Patriciu.
Un al loc interesant pe care îl poți vizita în Ploiești este Muzeul Ceasului. Aici se găsesc ceasuri care au aparținut unor personalități importante românești, cum ar fi Constantin Brâncoveanu, Alexandru Ioan Cuza sau I.L. Caragiale. La muzeu se mai află și unele obiecte speciale de măsurare a timpului.
Muzeul “Casa de târgoveț din secolele al XVIII-lea – al XIX-lea” este un alt loc ce merită vizitat de cei care ajung în reședința județului Prahova. Se află într-o clădire din anii 1700 și are o arhitectură interesantă, fiind și primul muzeu din oraș. Prin grija lui Nicolae Iorga, a fost restaurat după Primul Război Mondial.
Muzeul I.L. Caragiale, Muzeul Județean de Artă Ploiești și Muzeul memorial Paul Constantinescu sunt alte obiective pe care iubitorii de cultură nu ar trebui să le rateze.
Mai multe statui interesante se află în Ploiești. Printre acestea se numără Statuia Libertății, Monumentul Vânătorilor, Statuia lui Mihai Viteazul, Statuia lui Constantin Dobrogeanu-Gherea și Bustul lui Mihai Eminescu.
Biserica Domnească “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” este cel mai vechi lăcaș de cult din oraș. Domnitorul Matei Basarab a construit-o la mijlocul anilor 1.600. Biserica Sfânta Vineri se numără, de altfel, printre bisericile care pot fi vizitate în oraș.