Un important nod feroviar se reface în orașul din România care avea o mare însemnătate în anii comunismului. După finalizarea proiectului, trenurile vor circula pe aici cu 160 km/oră.
În orașul Simeria, din județul Hunedoara, se află unul dintre cele mai vechi noduri feroviare din țară. Stația CFR Simeria a fost deschisă cu peste 150 de ani în urmă, fiind una dintre cele mai importante din România, mai ales în anii dinaintea prăbușirii comunismului.
Gara din Simeria și clădirile feroviare de epocă, monumente istorice, s-au deteriorat în timp. În 2020, prin proiectul european de modernizare a infrastructurii feroviare, s-a decis restaurarea acesteia.
Lucrările de reparații au început în 2022, iar la finalul acestui an vor fi finalizate. Potrivit constructorilor, gara Simeria va avea un aspect deosebit. De altfel, schimbările sunt deja vizibile.
Patru corpuri ale clădirii de pasageri au fost refăcute, cel de-al cincilea urmând să fie finalizat în următoarea perioadă. Lucrările cuprind opt linii de cale ferată, cu un peron principal și altele de legătură.
Va exista și o pasarelă pentru călători, care va permite accesul la fiecare peron. Mai mult, tunelul pietonal prelungit va face legătura cu peronul intermediar dintre liniile 4-5, potrivit proiectului.
„Clădirea de călători SIMERIA – monument istoric – va avea spații moderne destinate publicului călător – parcare auto, sală de așteptare, case de bilete, grupuri sanitare, spațiu pentru bagaje şi birou de informaţii; spații destinate exclusiv persoanelor cu dizabilități – zone speciale de acces, casă de bilete și grupuri sanitare; zone comerciale și de exploatare feroviară”, informa CFR Infrastructura, potrivit Adevărul.
Stația CFR Simeria este inclusă în proiectul privind modernizarea infrastructurii feroviare pe tronsonul Simeria – Gurasada, din magistrala Simeria-Arad. Trenurile vor circula cu viteze de până la 160 de kilometri pe oră.
Valoarea investiției este de peste 2,6 miliarde de lei, fiind reabilitați aproape 41 km linie de cale ferată. Stația din orașul Simeria a fost deschisă în anul 1868. În jurul anului 1900, clădirea destinată pasagerilor a fost refăcută, conform sursei citate.
În anii 1870 a devenit unul dintre cele mai importante noduri feroviare din Transilvania, prin prisma construcției căii ferate a cărbunelui Simeria – Petroșani. De asemenea, în timpul comunismului, nordul feroviar Simeria era folosit la capacitate maximă.