Orașul pentru care optează tot mai mulți tineri și pensionari. Este situat aproape de București, iar traiul este unul ieftin și liniștit. Mulți români și-ar dori să locuiască aici.
Mai multe orașe din județele Ilfov, Dâmbovița sau Prahova sunt căutate de multe persoane datorită faptului că nivelul de trai este mai ieftin. În plus, aceste orașe sunt aproape de București, iar locuitorii pot ajunge în capitală destul de ușor.
Un oraș din județul Prahova, aproape de Ploiești, de care sunt atrași tinerii și pensionarii, este Urlați. Cu o populație de 11.583 de locuitori, acest oraș se află pe Valea Cricovului Sărat, în partea de sud-est a județului Prahova.
Este situat la 22 de kilometri de municipiul Ploiești și la 81 de kilometri de București. Cu mașina, se poate ajunge în capitală în aproximativ o oră și 20 de minute. La 67 de kilometri se află Aeroportul Internațional “Henri Coandă”.
Orașul este format din localitățile componente Arioneștii Noi, Arioneștii Vechi, Cherba, Jercălăi, Mărunțiș, Orzoaia de Jos, Orzoaia de Sus, Schiau, Ulmi, Urlați (reședința), Valea Bobului, Valea Crângului, Valea Mieilor, Valea Nucetului, Valea Pietrei, Valea Seman și Valea Urloii.
Dintre acestea, cele mai multe localități pornesc ca niște raze, din centrul propriu-zis al orașului. Calea de acces în Urlați este prin DN 1B Ploiești – Buzău, din Albești Paleologu, la distanța de 4 Km, pe DJ 102 C. La 6 km de oraș se află Gara Cricov.
Urlați se află pe cunoscutul Drum al Vinului și e înconjurat de dealurile din podgoria Dealu Mare. Vechile familii boierești din secolul al XIX-lea, care și-au construit conace aici, au descoperit orașul ca zonă de odihnă și recreere.
În Urlați au ajuns marii domnitori Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu. Frumusețea și liniștea acestor locuri, dar și vinurile nobile, au fost apreciate de Constantin Brâncoveanu. Acesta a poposit, de multe ori, la crama sa din Urlați, acolo unde se produc vinuri și în prezent.
Cei care vor să se mute în Urlați trebuie să știe că în oraș există o școală gimnazială, un liceu teoretic și trei grădinițe, dintre care una este cu program prelungit.
În oraș se află și Spitalul Orășenesc Urlați, precum și mai multe farmacii de unde oamenii își pot achiziționa medicamentele necesare.
De altfel, locuitorii au la dispoziție și câteva magazine și supermarketuri de unde își pot face cumpărăturile. Pentru a merge la marile centre comerciale, orașul Ploiești este situat în apropiere.
Prețurile locuințelor din Urlați nu sunt nici ele foarte mari. De exemplu, poți cumpăra un apartament cu 3 camere, decomandat, de 64 mp, complet renovat și utilat, cu 64.000 de euro, după cum precizează un anunț postat pe o platformă de specialitate.
Un alt apartament, dar cu 2 camere, nemobilat, se vinde cu doar 48.000 de euro, iar altul cu 42.500 de euro, mai arată alte anunțuri.
În Urlați există și oportunități de angajare. Potrivit unui anunț, se caută lucrători pentru a îngriji livada/vița-de-fie, dar și în domeniul transporturilor. Se caută, de asemenea, lucrători în fabrică și operatori producție. Pentru cele mai multe locuri de muncă este asigurat transportul.
Sunt mai multe obiective turistice în acest oraș. Printre ele se numără Crucea de piatră de Istrița, ridicată în perioada domniei lui Constantin Brâncoveanu.
Mănăstirea “Sfânta Maria” Jercălăi, cu hramul “Sf. Nicolae și Sf. Dumitru”, se află în apropiere de Urlați și are bisericuțe din lemn din anul 1731. Un alt obiectiv este Biserica “Galbenă”, veche de peste 240 de ani.
Biserica din lemn Nașterea Maicii Domnului” Valea Seman a fost construită în 1753, cu console “în cap de cal”, din lemn de stejar, care nu se mai întâlnesc în partea de est a Munteniei, notează urlati-ph.ro.
Conacul Urlățeanu, Muzeul Conacul “Bellu”, Monumentul, din bronz, al eroilor din războiul pentru întregirea neamului, Casa Domnească și Puțul Frumos se numără printre obiectivele din Urlați și din localitățile componente.
Construit în 1922 și restaurat în 1999, turiștii pot vizita, la Conacul Urlățeanu, o cramă funcțională. Acest loc redă atmosfera autentică a vechilor case boierești datorită arhitecturii, dar și a faptului că se află pe un domeniu frumos. În crama subterană a acestui conac, este maturat vinul roșu în baricuri de stejar.