News

Orașul din România în care un apartament cu 2 camere costă doar 10.000 de euro. Este renovat și are două boxe la demisol

Odată cu înăsprirea condițiilor de creditare, numărul românilor care își pot lua o casă a scăzut. Există totuși orașe în care un apartament e mai ieftin decât un loc de parcare
12.03.2023 | 14:10
Orasul din Romania in care un apartament cu 2 camere costa doar 10000 de euro Este renovat si are doua boxe la demisol
Apartamentul a fost scos la vânzare în urmă cu o lună Sursa foto: Shutterstock
ADVERTISEMENT

Pe un site de vânzări este postat un anunț prin care se vinde un apartament cu două camere, care dispune și de două boxe la demisolul blocului, pentru doar 10.000 de euro. Locuința este situată în orașul Mărășești, județul Vrancea.

Orașul din România în care un apartament cu 2 camere costă doar 10.000 de euro

„Vând apartament 2 camere, baie, bucătărie, debara și 2 holuri, posibilitate de extindere cameră sau bucătărie. Încălzire sobe de teracotă, pentru apa caldă este boiler electric, apartamentul vine și cu două boxe la demisolul blocului.

ADVERTISEMENT

Apartamentul se află în cartier Doaga, oraș Mărășești. Disponibil imediat pentru locuit. Pentru mai multe detalii, la telefon!”, sună anunțul postat pe OLX de proprietară. Totuși, în ciuda prețului mai mic decât cel al unui loc de parcare din Capitală, apartamentul este la vânzare de aproape o lună.

În România, vânzările pe piața imobiliară s-au redus, odată cu scăderea numărului potențialilor clienți din cauza majorării dobânzilor, precum și din cauza evoluției incerte a prețurilor. Situația a făcut ca tot mai puțini români să îndeplinească condițiile necesare pentru a obține un credit, în condițiile în care, cel puțin în marile orașe, prețurile locuințelor au crescut.

ADVERTISEMENT

Piața imobiliară suferă în toată Europa

Prăbușirea pieței imobiliare este resimțită în toată Europa. În Polonia există o situație similară cu cea din România, iar locuințele s-au scumpit. Volumul tranzacțiilor imobiliare din Germania a scăzut în 2022 cu 74% față de anul anterior. O statistică Eurostat arată că în ultimii 12 ani prețurile caselor s-au dublat în țări precum: Estonia, Lituania, Ungaria, Letonia, Cehia, Luxemburg și Austria.

Ungaria s-a confruntat cu o scădere dramatică a vânzărilor de locuințe pe final de an. Au fost cu 43% mai puține în decembrie față de aceeași perioadă a anului 2021. Iar estimările nu sunt mai bune nici pentru 2023.

ADVERTISEMENT

Piaţa imobiliară din Ungaria se aşteaptă ca în acest an să se vândă cu 120.000 mai puţine proprietăţi rezidenţiale decât anul trecut. Pe lângă ratele în creștere, se adaugă și povara facturilor uriașe la utilități.

Chiriile și prețurile caselor în UE au crescut în perioada iulie-septembrie a anului 2022. În cazul chiriilor este vorba despre o creștere de 2%, iar casele s-au scumpit cu aproape 5% față de aceeași perioadă a anului 2021. Această evoluție este una similară cu cea înregistrată între anii 2010-2011.

ADVERTISEMENT

La polul opus, în ceea ce privește prețurile locuințelor se situează Suedia, una dintre cele mai scumpe pieţe imobiliare ale lumii, unde preţurile scad cu cea mai mare viteză de după 2013.

ADVERTISEMENT