News

Orașul din România în care unii proprietari de apartamente vor plăti o taxă suplimentară ce poate depăși 7000 de lei. Sunt vizați cei care stau pe aceste străzi

Mulți proprietari de apartamente din acest oraș sunt obligați să plătească o taxă de peste 7000 de lei. Cum s-a ajuns în această situație?
18.03.2025 | 08:08
Orasul din Romania in care unii proprietari de apartamente vor plati o taxa suplimentara ce poate depasi 7000 de lei Sunt vizati cei care stau pe aceste strazi
Orașul din România în care unii proprietari de apartamente vor plăti o taxă suplimentară. colaj Fanatik/ Foto freepik/pixabay
ADVERTISEMENT

Mai mulți proprietari de apartamente dintr-un oraș din România vor fi nevoiți să plătească o taxă costisitoare. Vorbim de sume ce pot depăși 7000 de lei. Cine sunt persoanele vizate?

Taxă suplimentară pentru mulți proprietari de apartamente din Bistrița

Cei care vor achita această taxă sunt locatarii blocurilor din Bistrița, aici unde au fost efectuate lucrări de reabilitare termică. Proprietarii apartamentelor din aceste imobile sunt obligați să plătească 10 la sută din valoarea lucrărilor.

ADVERTISEMENT

Vorbim de sume cuprinse între 1.000 și 7.000 de lei pentru fiecare locuință. Prețul diferă în funcție de costul lucrărilor și suprafața apartamentului. Potrivit presei locale, reabilitarea termică pentru o singură locuință aflată în blocurile vechi din Bistrița a costat între 30.000 și 70.000 de lei.

Cel mai mult vor plăti proprietarii apartamentelor de pe strada Tudor Vladimirescu. Pentru o locuință de 92 de mp, costul lucrărilor s-a ridicat la peste 77.000 de lei. În schimb, cei de pe Calea Moldovei vor avea de achitat între 1.000 și 2.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Până când poate fi achitată suma

Potrivit unei decizii a Consiliului Local Bistrița, persoanele vizate vor trebui să achite 10% din valoarea lucrărilor începând cu acest an. Este important de menționat că taxa poate fi plătită eșalonat:

  • În 4 ani: proprietarii blocului situat pe Calea Moldovei, Nr.16, Sc. A, B, C
  • În 6 ani: cei care locuiesc în blocurile de pe str.Arțarilor, Nr. 28, Bl. M3, Sc.A, B și str. Cuza Vodă, Nr.1, Sc.A, B – str. Arțarilor, Nr. 36, Sc. A, Sc. B
  • În 7 ani: proprietarii de pe B-dul Independenței, Nr. 77, Sc. A, B, C; str. Garoafei, Nr.7, Sc.A, B,C; str. Tudor Vladimirescu, Bl.19, Sc. A, B, C; Intrarea Violetelor, Bl. 2, Sc. A, B, C, D, E, F, Aleea Iasomiei, Nr. 2 și str. Panait Cerna Nr. 10, Sc. A, B, C, D.
  • În 8 ani: persoanele care locuiesc în imobilele de pe str. Axente Sever, Nr. 16, Sc.A, B, C,D, E, F și str.Tudor Vladimirescu, Nr. 20, Sc. A, B, C, D.
ADVERTISEMENT

De asemenea, taxa poate fi achitată în două rate egale: până la 31 martie și până la 30 septembrie în fiecare an fiscal. Proprietarii pot da suma anticipat, parțial ori integral. Cei care nu plătesc taxa la timp riscă să fie sancționați.

ADVERTISEMENT

Există și câteva categorii de proprietari care pot fi scutite de plata taxei. Este vorba despre persoanele cu handicap ori familii care au persoane cu handicap în întreținere, cei care au câștiguri medii nete lunare pe membru de familie sub salariul mediu net pe economie, veteranii de război, etc.

Tags: