Este vorba despre Cluj-Napoca, orașul luat cu asalt de investitori în ultimii ani. Problema e că acest oraș universitar are o piață imobiliară exagerat de scumpă, iar chiriile sunt pe măsură. În aceste condiții, tinerii care vor să se mute aici ar trebui să se gândească de 10 ori înainte să o facă.
Conform Observatornews.ro, topul celor mai trei scumpe orașe, pornind cu prețurile din domeniul imobiliar, sunt Cluj-Napoca, Brașov și București. Media în aceste trei orașe este de 1.800 de euro pentru un metru pătrat, însă diferă foarte mult de la cartier la cartier sau de la tipul locuinței și de facilitățile oferite.
Cert e că prețurile au crescut cu 14% față de anul trecut. În București, de exemplu, putem avea un apartament cu 2 camere de 50 de metri pătrați, la 190.000 de euro, iar o garsonieră în centrul Capitalei poate costa 140.000 de euro.
”Dacă în zonele periferice putem găsi apartamente la 1.000 – 1.200 euro/mp, în zonele centrale depășesc 2.000 de euro/mp”, explică Horia Ion, preşedinte ABI, pentru sursa citată. Așadar, situație destul de complicată pentru români.
Cert e că prețul este mereu influențat de raportul cerere-ofertă. Pentru că cererea e mare, oferta în scădere, prețurile sunt așa cum sunt. ”Este o piață unde autorizațiile de construire s-au dat cu dificultate. În ultimul an, suprafața utilă autorizată în București a scăzut cu 50%.
Pe termen mediu, ne așteptăm ca numărul de locuințe nou livrate să fie în scădere. Iar în condițiile în care cererea rămâne ridicată, vom vedea în continuare presiune pe prețuri în perioada următoare”, a declarat Gabriel Blăniţă, director asociat companie consultanţă imobiliară.
Chiar și așa, dacă în București metrul pătrat în medie este de 1.800 de euro, în Cluj a depășit 2.900 de euro. Între timp, în Brașov un metru pătrat se vinde cu aproximativ 2.000 de euro, în medie. Cât despre chirii, în București o garsonieră se dă în chirie cu 370 de euro, un apartament cu 2 camere poate fi 580 de euro, iar un apartament cu 3 camere cu 790 de euro. În Cluj-Napoca, situația e generată și de faptul că nu se acordă mai defel autorizații de construire, într-un oraș care se poate dezvolta doar pe orizontală.
”Mie îmi ia între câteva luni și câţiva ani să obțin o autorizație. Trei ani, cinci ani. Foarte greu, merge foarte greu. Dacă am rezolvat o autorizație de la A la Z într-un an sunt fericit, chiar dacă legea zice 30 de zile”, s-a plâns managerul unei importante companii de dezvoltări imobiliare din Cluj, pentru Europa Liberă.
Interesant, străinii încep să fugă de Cluj-Napoca atunci când vine vorba de investiții. ”Aveam în anii trecuți chiar oameni din Israel, din zona arabă, francezi, care cumpărau în Cluj. Simțeau că e o oportunitate. Astăzi, acei oameni merg probabil în alte orașe. Dacă în Cluj îți cumperi un apartament cu 150.000 și îl dai în chirie cu 600 euro, la Brașov îl cumperi cu 120.000 și-l dai în chirie tot cu 600 euro sau la Oradea, nu mai zic de Iași, unde poate îl cumperi cu 110.000 și îl dai în chirie cu 500 euro”, spune Cosmin Lupan, manager la General Capital Imobiliare.