Unde se află orașul din România pe care l-au construit rușii? Acesta a fost proiectat chiar la Moscova, iar străzile sunt paralele și foarte lungii. Este un loc unic în țara noastră.
În România există un oraș fondat în anii ’50, construit de ruși. Un arhitect rus a proiectat întregul oraș, chiar la Moscova, iar străzile au o dispunere unică.
Este vorba despre orașul Ștei, care a fost construit între 1952 și 1956, în apropiere de satul cu același nume. Străzile sunt paralele și foarte lungi, lucru care nu este atât de întâlnit la noi în țară.
Orașul se află pe malul drept al Crișului Negru. Ștei este străbătut de DN-76, drumul care leagă municipiile Oradea și Deva, dar și de E79. Se află la 80 de kilometri de Oradea și la 20 de kilometri de Beiuș. Se întinde pe o suprafață de 657 de hectare.
În ianuarie 1956, a fost emis un decret prin care satul Ștei a devenit oraș. Mai târziu, în anul 1958, guvernul condus de Gheorghe Gheorghiu-Dej a decis să redenumească orașul “Dr. Petru Groza”. Localitatea a revenit, însă, la denumirea inițială în anul 1996.
Orașul era unul prosper datorită exploatării intense a uraniului din bazinul minier Băița. Acest lucru a durat aproximativ zece ani.
În acest oraș, minereul de uraniu extras din Băița era concasat. Cea mai mare parte a minereului era provenită din mina “Avram Iancu”, iar cantitatea totală era estimată la peste 300.000 de tone în decurs de zece ani.
Exploatarea intensivă a uraniului a adus atât beneficii economice, cât și o creștere demografică considerabilă. Au fost atrași muncitori din diferite părți ale țării, conform Wikipedia.
Odată ce a început să scadă interesul pentru uraniu, iar resursele s-au epuizat, orașul Ștei a fost nevoit să se reinventeze pentru a putea supraviețui în contextul economic al vremii.
Din anul 2011, acest oraș a fost inclus în ruta culturală europeană ATRIUM. Aceasta cuprinde mai multe orașe din Europa care au arhitectura totalitaristă. În anul 2020, printr-o Hotărâre de Guvern, orașul Ștei a fost desemnat Stațiune turistică de interes local.
În oraș se află mai multe obiective pe care turiștii le pot vizita. Unul dintre ele este Biserica ortodoxă cu hramul “Sfânta Treime”. Vizitatorii pot merge prin Centrul istoric vechi, construit între 1952 și 1956, dar și la Casa Memorială “Miron Pompiliu”.
Vechea biserică ortodoxă, aflată pe strada George Enescu, dar și Monumentul soldatului necunoscut, în apropierea lăcașului de cult, pot fi vizitate de turiști.