Life

Orașul din România pe care trebuie să-l vezi măcar o dată în viață. Nu se ajunge cu mașina și a fost graniță a Imperiului Roman

Localitatea pe care e bine să o vezi măcar o dată. Reprezintă o zonă care nu este legată de rețeaua de drumuri din țară.
31.10.2022 | 12:06
Orasul din Romania pe care trebuie sal vezi macar o data in viata Nu se ajunge cu masina si a fost granita a Imperiului Roman
Localitatea pe care e bine să o vezi măcar o dată. Reprezintă o zonă care nu este legată de rețeaua de drumuri din țară. Sursa foto: Instagram / Marius Seeder. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Orașul din România pe care trebuie să-l vezi măcar o dată în viață. Nu se ajunge cu mașina și a fost graniță a Imperiului Roman. Este vorba de o regiune turistică foarte liniștită, dar vizitată de foarte puțină lume.

Localitatea pe care e bine să o vezi măcar o dată. Reprezintă o zonă care nu este legată de rețeaua de drumuri din țară

Sulina este o localitate – port din Tulcea, județul Dobrogea, cu o populație de aproximativ 3.600 de locuitori. Orașul se află în Delta Dunării, în punctul de vărsare al brațului cu același nume în Marea Neagră. În trecut, aici era graniţa dunăreană a Imperiului Roman.

ADVERTISEMENT

Conform locuridinromania.ro, zona nu este legată direct de rețeaua de drumuri și turiștii pot ajunge doar pe calea apei. Vapoarele circulă zilnic pe Dunăre și pe Marea Neagră și au plecare, în general, din Tulcea.

Totodată, reprezintă orașul situat la cea mai mică altitudine medie, la doar 4 metri deasupra nivelului mării. Așezarea a fost menționată pentru prima oară în perioada bizantină, în anul 950, și avea numele de Selina.

ADVERTISEMENT

Denumirea apare în lucrarea lui Constantin al VII-lea Porfirogenetul, De Administrando Imperiao. Ulterior, informațiile despre Sulina au început să apară în secolul al XVIII-lea, când turcii se întorc la Constantinopol pe apă și trec pe singurul braț navigabil la acea vreme.

Mai târziu, în secolul al XIX-lea, Sulina câştigă statutul de oraş, odată cu stabilirea Comisiei Europene a Dunării în zonă. Localitatea s-a transformat ușor dintr-un simplu sat de pescari într-unul important pentru traficul fluvial.

ADVERTISEMENT

Ce poți vizita în Sulina. Puncte turistice de neratat

Sulina este renumită pentru plajele sălbatice, dar și pentru alte puncte turistice care nu trebuie ratate. Printre acestea se numără farurile de pe digul nordic, care au fost construite în anul 1887. Aici s-au filmat scenele din filmul Toate pânzele sus.

Farul central, dat în folosință în 1870, funcționează în prezent ca muzeu, în timp ce farul de pe digul sudic este unul metalic și are o înălțime de 11,6 metri. De asemenea, farul de aterizare, cu o înălțime de 50 de metri, reprezintă reperul de navigație la intrarea pe canalul Sulina.

ADVERTISEMENT

Un alt obiectiv pe care ar fi bine să-l vezi este Palatul fostei Comisii Europene a Dunării (C.E.D). Clădirea impunătoare a fost construită în 1866, este ridicată în stil neoclasic și localizată lângă cheiul unde acostează vapoarele pentru pasageri.

Biserica Sfântul Alexandru şi Nicolae este una dintre cele mai frumoase din Dobrogea. Situat pe faleza Dunării, lăcașul de cult a fost ridicat drept mulțumire eroilor de la Grivița care și-au sacrificat viața pentru eliberarea regiunii străbune de sub ocupația otomană.

ADVERTISEMENT